BNR: Producţia industrială va continua să scadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR: Producţia industrială va continua să scadă
BNR: Producţia industrială va continua să scadă

Producţia industrială va scădea în continuare, însă activitatea în construcţii se menţine pe o tendinţă crescătoare, arată buletinul de conjunctură pentru luna august, al BNR.

Rezultatele sondajului realizat de Banca Naţională, pentru luna august, arată o evoluţie negativă a principalilor indicatori economici din industrie. Această tendinţă are, însă, şi o componentă sezonieră semnificativă: derularea concediilor de odihnă şi realizarea unor lucrări de revizie tehnică a capacităţilor de producţie.

Cu toate acestea, nici pe termen lung nu se întrevede o redresare a activităţii industriale. În schimb, activitatea de construcţii va continua să crească, însă comenzile ar putea să fie mai puţine decât cele primite în iulie.

Potrivit BNR, insuficienţa cererii va reprezenta, şi în luna august, principala constrângere în activitatea industriei, dar şi în construcţii. Pe următoarele poziţii se situează blocajul financiar, ratele ridicate ale dobânzilor la credite şi deprecierea monedei naţionale.

Disponibilizări în industrie, angajări în construcţii

Companiile industriale vor face noi disponibilizări de personal, potrivit sondajului BNR, dar în construcţii personalul angajat va continua să crească, chiar şi într-un ritm mai redus raportat la luna iulie. Preţurile producţiei industriale vor marca o uşoară creştere, dar în construcţii vor rămâne neschimbate.

Estimările formulate de participanţii la sondaj, pentru luna august, indică stagnarea investiţiilor în industrie şi o posibilă restrângere în construcţii. În privinţa profitabilităţii, sectorul industrial ar putea înregistra, din nou, o uşoară pierdere, în timp ce în construcţii este posibilă stoparea traiectoriei ascendente a ratei profitabilităţii.

Industria metalurgică, cel mai afectată

În privinţa cererii, ramurile cele mai afectate rămân industria metalurgică, a construcţiilor metalice, activitatea de tipărire, industria chimică. Influenţa nefavorabilă a blocajului financiar va fi resimţită de aproximativ o cincime din numărul total al participanţilor la sondaj.

Ponderea respondenţilor care invocă impactul negativ al creşterii ratelor dobânzilor la creditele bancare a fost de 9%, influenţa acestui factor fiind mai vizibilă în industria de prelucrare a lemnului şi în industria de maşini, echipamente şi aparate electrice.

Singura ramură cu o perspectivă favorabilă bine conturată este activitatea de producţie, transport şi distribuţie a energiei electrice şi termice, a gazelor şi a apei calde.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite