INS: Producţia industrială a scăzut 11 luni consecutiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
INS: Producţia industrială a scăzut 11 luni consecutiv
INS: Producţia industrială a scăzut 11 luni consecutiv

Producţia industrială a scăzut în august cu 5,9% faţă de aceeaşi lună din 2008, pe fondul restrângerii activităţii din sectoarele extractiv şi de prelucrare, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Conform datelor INS, producţia industrială a scăzut pentru a unsprezecea lună la rând, însă declinul s-a temperat, după vârful de scădere înregistrat în decembrie 2008. Faţă de lunile corespunzătoare din 2007, producţia industrială s-a redus cu 3% în octombrie 2008 şi cu 11,5% în noiembrie. În decembrie scăderea a fost de 18% pentru ca apoi contracţia activităţii să se stabilizeze în jurul a 12% în primele trei luni ale acestui an.
În aprilie, producţia industrială s-a diminuat cu 9,5% faţă de aceeaşi lună din 2008, în mai cu 9,8%, în iunie cu 8,9%, iar în iulie cu 6,9%. Septembrie 2008 a fost ultima lună de creştere, avansul producţiei industriale fiind în acea lună de 3,8% faţă de septembrie 2007. În august 2009, producţia din industria extractivă s-a redus cu 17,2% faţă de luna similară a anului trecut, iar cea din industria prelucrătoare a scăzut cu 7,5%. În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 14,8%.

Scădere pe segmentul bunurilor de larg consum

Pe marile grupe industriale, producţia din industria bunurilor de uz curent s-a micşorat cu 9,1%, din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 8,8%. În ceea ce priveşte segmentul bunurilor intermediare, scăderea a fost de 6,8%, iar din industria bunurilor de capital, de 2,8%. În schimb, industria energetică a crescut cu 6,5%.
Faţă de luna iulie, producţia industrială, ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a redus în august cu 0,3%. Şi asta din cauza scăderii cu 0,5% din industria prelucrătoare, ce nu a fost compensată decât parţial de creşterile de 3,3% din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică şi de 0,6% din industria extractivă.
Pe grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria energetic, cu un avans de 2,7% şi în industria bunurilor intermediare, mai mult cu 1%. În acelaşi timp, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a rămas la acelaşi nivel. În schimb, industria bunurilor de capital a scăzut cu 3,8%, iar cea a bunurilor de uz curent, cu 0,3%. Pe de altă parte, în serie brută, producţia industrială a scăzut în august cu 15,8% faţă de luna anterioară.

Scăderi în industria prelucrătoare

În primele opt luni, producţia industrială ajustată a scăzut cu 9,2% faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, ca urmare a scăderilor importante din industria prelucrătoare, de 11,4%, şi repectiv în industria extractivă, de 10,2%. Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionată a crescut cu 3%.
Pe marile grupe industriale toate categoriile de bunuri au înregistrat scăderi, cele mai importante fiind în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, de 16,6%, şi industria bunurilor intermediare, de 14,7%. Industria bunurilor de uz curent s-a redus cu 8,4%, producţia de bunuri de capital, cu 6,8%, şi industria energetică, cu 1,6%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite