Producţia de energie la Turceni şi Rovinari, redusă din cauza caniculei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, şi producţia de energie la complexurile energetice Turceni şi Rovinari este afectată negativ. Directorii generali ai celor două complexuri,

Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, şi producţia de energie la complexurile energetice Turceni şi Rovinari este afectată negativ.

Directorii generali ai celor două complexuri, Dumitru Cristea şi Laurenţiu Ciurel, au declarat că apa Jiului nu mai poate fi folosită la răcirea turbinelor pentru că este foarte caldă. În plus, debitul râului a scăzut considerabil şi, din această cauză, cantitatea necesară în termocentrale începe să fie insuficientă.

Şeful CE Turceni, Dumitru Cristea, a precizat pentru "Adevărul" că, din aceste motive, a trebuit să reducă cu circa 5% puterea pe fiecare din cele trei grupuri care sunt pornite, care funcţionează acum la 285 MW, faţă de circa 300 MW, în mod normal. "Debitul apei este de 11-12 metri cubi pe secundă, în loc de 40 de metri cubi pe secundă, cât era normal. În plus, temperatura apei a ajuns la 27-28 de grade, adică este foarte caldă şi nu este bună de răcire", a spus Cristea.

Directorul de la Turceni a adăugat că, în cazul în care i s-ar cere să pornească şi cel de-al patrulea grup, în cazul unei eventuale crize de energie de pe piaţă, acest lucru ar determina cheltuieli foarte mari, pentru răcirea apei. La rândul său, directorul general al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a declarat, citat de Mediafax, că a discutat cu reprezentanţi ai Hidroelectrica pentru ca societatea să limiteze producţia de energie obţinută la barajele de pe râu, astfel încât debitul apei să crească în zona complexului energetic de la Rovinari.

Potrivit directorului general al Hidroelectrica, Traian Oprea, debitul apei pe râurile interioare este de peste 60% faţă de media multianuală, în timp ce la Porţile de Fier producţia a scăzut cu aproape 40%. "Nu avem probleme încă, depinde ce se va întâmpla în zilele următoare", ne-a precizat Oprea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite