Prodi cere retragerea militarilor italieni din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul premier al Italiei, Romano Prodi, a asigurat, în primul său discurs în faţa Senatului, că va propune în parlament retragerea trupelor italiene din Irak. "Considerăm că războiul şi

Noul premier al Italiei, Romano Prodi, a asigurat, în primul său discurs în faţa Senatului, că va propune în parlament retragerea trupelor italiene din Irak.
"Considerăm că războiul şi invadarea Irakului sunt o gravă eroare, care nu au rezolvat, ci, dimpotrivă, au complicat problema securităţii în zonă", a declarat Prodi în faţa senatorilor italieni. Declaraţia făcută în cadrul prezentării programului de guvernare a noului Cabinet a provocat indignarea zgomotoasă a opoziţiei conduse de Berlusconi. Deşi nu a precizat o dată concretă pentru retragerea celor 2.600 de militari italieni din Irak, Prodi a pledat pentru "o luptă contra terorismului bazată pe instrumente politice care să nu încalce libertatea irakienilor". Conflictul din Irak nu-şi are soluţia în cruciade şi gândirea fundamentalistă, a avertizat noul premier. Momentul retragerii, a mai spus Prodi, va fi decis împreună cu autorităţile irakiene şi cu forţele aliate britanice şi americane. Programul de guvernare al lui Prodi promite şi o revigorare a economiei italiene şi a vieţii politice, care suferă în prezent de "îmbogăţiri neruşinate şi multiple conflicte de interese".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite