Prodi l-a învins pe Berlusconi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Electoratul italian l-a dezavuat pe Silvio Berlusconi, acordându-i încredere adversarului său, austerul "professore" Romano Prodi, care s-a angajat să scoată ţara din recesiune, fără a crea

Electoratul italian l-a dezavuat pe Silvio Berlusconi, acordându-i încredere adversarului său, austerul "professore" Romano Prodi, care s-a angajat să scoată ţara din recesiune, fără a crea noi impozite.
Primele sondaje la ieşirea de la urne publicate luni după-amiază, imediat după închiderea centrelor de vot, la capătul a două zile de alegeri, consfinţesc victoria coaliţiei de centru-stânga "Uniunea", în ambele camere ale parlamentului, cu 50 până la 54 la sută din voturile exprimate. Aceste prime sondaje au o marjă de eroare de plus sau minus 2 la sută, a explicat purtătorul de cuvânt al unuia dintre institutele de resort.
"Rezultatul este încă nesigur. Să aşteptăm cifrele precise", a declarat ministrul industriei, Claudo Scajola, unul dintre liderii partidului lui Berlusconi, Forza Italia. Un alt lider al partidului, senatorul Paolo Guzzanti, a fost însă mai categoric: "Coaliţia noastră ("Casa Libertăţilor" - n.r.) a pierdut alegerile. Era de aşteptat, deoarece am ieşit înfrânţi din toate consultările electorale organizate din 2001 şi până în prezent", a spus el.
Primele comentarii din tabăra lui Prodi au dat expresie satisfacţiei, dar şi unei oarecare prudenţe. "Perioada Berlusconi se încheie şi se deschide o nouă perioadă politică", a estimat Maurizio Migliavacca, fruntaş al Democraţilor de Stânga (foştii comunişti).
Pentru Prodi, subliniază observatorii scenei politice italiene, adevăratele probleme încep abia acum, deoarece se află în fruntea unei coaliţii ai cărei membri sunt în dezacord în privinţa a numeroase puncte ale programului comun. Situaţia economică pe care o moştenesc este dezastruoasă, cu o creştere economică, practic, zero, şi cu o datorie publică ce reprezintă 108 la sută din PIB.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite