Prodi a câştigat "la puncte" primul duel electoral televizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul lor duel televizat înaintea alegerilor legislative din 9-10 aprilie, principalii competitori, Romano Prodi, reprezentând stânga italiană, şi Silvio Berlusconi, exponentul dreptei, nu

În primul lor duel televizat înaintea alegerilor legislative din 9-10 aprilie, principalii competitori, Romano Prodi, reprezentând stânga italiană, şi Silvio Berlusconi, exponentul dreptei, nu s-au menajat. Dar niciunul nu a reşit să-şi facă K.O. adversarul, "meciul" fiind câştigat "cu câteva puncte avans" de Prodi, susţin analiştii politici. Niciun anunţ şi niciun slogan-şoc nu au fost formulate în cele 90 de minute de dezbatere.
Potrivit unui sondaj Piepoli, 38% din cei intervievaţi cred că Prodi a dominat confruntarea, în timp ce 35% cred că Berlusconi, dar 27% spun că cei doi au fost la egalitate. "Il Cavaliere" a părut deseori în defensivă şi a fost de multe ori chemat la ordine de către moderator pentru că depăşea timpul repartizat pentru răspuns. El chiar s-a plâns în legătură cu regulile "foarte stricte" impuse confruntării şi care nu i-au permis să-i dea replica direct interlocutorului său, nici să-şi explice programul. Prodi s-a destins rapid şi şi-a permis de mai multe ori "să trimită săgeţi" rivalului său. "După cinci ani de guvernare, vorbiţi ca un opozant", i-a reproşat Prodi lui Berlusconi, care denunţa moştenirea lăsată de stânga la revenirea dreptei la putere în 2001. "Ce-aţi făcut în cinci ani de guvernare? Doar lucruri care erau în interesul vostru", l-a mai atacat Prodi. Politologul Renato Maheimer susţine că "Prodi s-a arătat mai eficient". "Fiecare s-a adresat taberei sale pentru a-i mobiliza pe cei indecişi. Prodi a ales să rămână simplu şi a reuşit să glumească pe tema cheltuielilor guvernului Berlusconi, în timp ce "Il Cavaliere" şi-a reluat atacurile la adresa stângii", a comentat Maheimer. "Prodi a vorbit ca un viitor preşedinte al Consiliului de miniştri, ilustrându-şi proiectele şi, mai ales, metoda de lucru, în timp ce Berlusconi a vorbit ca cineva care-şi încheie mandatul, apărându-şi bilanţul cu un exces de cifre", este de părere Paolo Gentiloni, preşedintele Consiliului de supraveghere al Rai. Cu patru săptămâni înainte de alegeri, coaliţia de dreapta aflată la putere este devansată de opoziţie cu 4,3% în intenţiile de vot. O a doua confruntare televizată va avea loc pe 3 aprilie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite