Procurorul Nastasiu a nenorocit un nevinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu a dispus, în 2001, arestarea preventivă a lui Cornel Urcan, pe care Justiţia l-a achitat însă post-mortem. Avocata familiei Urcan declară că responsabil pentru decesul celui care a fost zeci de ani chelnerul lui Ceauşescu este magistratul care a instrumentat cazul.

Tinel Urcan, fiul lui Cornel Urcan, a declarat că în 1999 partenerii de afaceri ai tatălui său au făcut o plângere penală în care au susţinut că s-au scos ilegal bani din firmă. Societatea comercială pe care o conducea Urcan avea în proprietate cel mai mare hotel din Banat, Complexul Continental din centrul Timişoarei. Urcan plătise mai multe rate pentru a cumpăra hotelul, când i s-a făcut plângere penală.

„Nastasiu l-a arestat preventiv pe tata. Când l-a trimis în judecată, rechizitoriul era copiat cuvânt cu cuvânt din plângerea partenerilor de afaceri. Acum Nastasiu e avocat în Baroul Arad şi îl reprezintă pe cel care a făcut plângerea. Tata a fost nevinovat", a declarat Tinel Urcan. Acesta a mai spus că arestul preventiv de un an şi jumătate l-a ucis pe tatăl lui. „S-a îmbolnăvit şi l-a băgat în pământ. Procesul şi expertizele au dovedit că tatăl meu nu a furat nimic", a mai spus Tinel Urcan.

Trei achitări

Avocata familiei Urcan, Mihaela Bodârlău, spune că se va adresa CEDO şi că va deschide un litigiu împotriva statului român, în care va cere tragerea la răspundere a procurorului de caz. „Sunt trei decizii de achitare în acest dosar. Acest om a stat nevinovat la închisoare un an şi jumătate. Voi sfătui moştenitorul să meargă la CEDO. Vom face şi o procedură pentru arestare ilegală împotriva procurorului de caz. Pe acest dosar procurorul a avansat la Parchetul General, este vorba despre celebrul Ciprian Nastasiu. Îi vom cere daune, îl vom chema în garanţie pentru că nu e normal să stea cineva nevinovat la închisoare", a declarat avocata Mihaela Bodârlău.

Achitat zilele trecute

Cornel Urcan a vrut să cumpere Hotelul Continental din Timişoara  Foto: arhiva personală



Curtea de Apel Timişoara este ultima instanţă care a dispus achitarea în dosarul „Hotel Continental". Cornel Urcan a fost achitat post-mortem, la 12 aprilie 2011, instanţa constatând că acesta nu a comis infracţiunile de evaziune fiscală şi bancrută frauduloasă. Sentinţa, care mai poate fi atacată la Înalta Curte, a venit însă prea târziu pentru Urcan. Acesta a murit în 2009, la 67 de ani. Anterior, Înalta Curte l-a achitat pe Urcan pentru alte infracţiuni de care fusese acuzat.

Ciprian Nastasiu, care a părăsit cariera de procuror şi este acum avocat, a refuzat să discute pe această temă. Reporterii „Adevărul de Seară Timişoara" au încercat să-l contacteze, însă acesta a refuzat dialogul. La fel au reacţionat şi foştii parteneri de afaceri ai lui Urcan, care acum sunt proprietari ai Hotelului Continental.

A muncit toată  viaţa în hotel

Cornel Urcan a fost ospătar de la vârsta de 14 ani. Din anii '70 a lucrat la Hotelul Continental din Timişoara. A fost ospătarul preferat al lui Nicolae Ceauşescu, pe care dictatorul îl solicita la dineurile oficiale. După 1990 acesta a ajuns şef de sală şi apoi manager al hotelului şi a încercat să-l cumpere. În 1999 mai avea de plătit 27 de rate pentru hotel, când a fost arestat preventiv de procurorul Nastasiu. „Tata a luat împrumut de la partenerii să-i de afaceri ca să cumpere hotelul, care era viaţa lui. Ei i-au făcut o plângere penală, cum că a furat bani din contabilitate şi au rămas cu hotelul. Tatăl meu a fost ucis de procese", a mai declarat Tinel Urcan.

"Partenerii săi de afaceri i-au făcut o plângere penală, cum că a furat bani din contabilitate şi au rămas cu hotelul.''
Tinel Urcan
fiul lui Cornel Urcan

Condamnat, apoi graţiat

Urcan nu este singurul caz instrumentat de Nastasiu la Timişoara în care sunt acuzate grave nereguli. Un student de la Universitatea Politehnică a stat trei ani la închisoare din cauza lui Ciprian Nastasiu. Claudiu Popa, care acum are 35 de ani, a fost trimis în judecată de Nastasiu, fiind acuzat de trafic de droguri. Prima instanţă a dispus o pedeapsă de un an cu suspendare, însă ultima instanţă l-a condamnat pe Popa la 11 ani cu executare. Acesta a fost graţiat în anul 2006, prin decret al preşedintelui României.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite