Procurorul care a redeschis dosarul "Ţundrea", destituit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii l-a revocat din funcţie ieri pe Gheorghe Moţa, prim-procurorul Parchetului Tribunalului Gorj pentru grave deficienţe în

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii l-a revocat din funcţie ieri pe Gheorghe Moţa, prim-procurorul Parchetului Tribunalului Gorj pentru grave deficienţe în exercitarea actului decizional şi în comunicarea cu ceilalţi procurori. Atribuţiile lui Moţa vor fi preluate de adjunctul Parchetului Tribunalului Gorj, Gheorghe Focşan. Moţa, care a ocupat funcţia de prim-procuror timp de trei ani, a fost reclamat de unii dintre subordonaţi cu privire la imixtiunea acestuia în unele anchete şi că a intervenit în unele dosare şi a schimbat complet soluţiile finale dispuse iniţial de anchetatori. Cel mai cunoscut caz de acest gen este cel al primarului PNG din Dragoteşti, Vili Pasăre, fiind iniţial reţinut şi acuzat de luare de mită pentru ca, în final, Moţa să dispună scoaterea acestuia de sub urmărire penală. Procurorul este cunoscut opiniei publice şi prin faptul că a redeschis dosarul lui Marcel Ţundrea, cel care a stat închis 12 ani pentru acuzaţiile nefondate că ar fi violat şi omorât o fetiţă. Moţa este cel care a instrumentat şi dosarul de contrabandă cu arme al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, care în primă instanţă a fost achitat. Ulterior, instanţa supremă l-a condamnat pe Mischie la un an de închisoare cu suspendare. De altfel, Gheorghe Moţa a dispus în 2005 reţinerea lui Mischie, eliberat în scurt timp, şi a altor oameni de afaceri apropiaţi de fostul lider al PSD Gorj, dosarele respective neducând până acum la condamnarea vreunuia dintre inculpaţi. CSM a luat această măsură ca urmare a controlului efectuat pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova la finalul anului trecut.

Gheorghe Moţa: "Acuzaţiile sunt nefondate"

Gheorghe Moţa poate contesta măsura revocării la Curtea Supremă. Prim-procurorul este însă decis să conteste revocarea sa. "Au spus că s-au constatat grave deficienţe de comunicare cu doi procurori. Nu sunt de acord cu această decizie şi o voi contesta. Acuzaţiile care mi se aduc sunt nefondate", a precizat Moţa. CSM a mai decis ieri că se impune completarea schemei de procurori şi personal auxiliar la toate Parchetele din zona inspectată şi efectuarea unui control managerial de şase luni la şefii instanţelor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite