Procurorul Doru Ţuluş a semnat ca primarul "NUP" pentru Videanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul-şef al Capitalei rămâne în continuare urmărit penal pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave de subordonaţii şefului Secţiei a II-a din DNA Primarul PD al

Edilul-şef al Capitalei rămâne în continuare urmărit penal pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave de subordonaţii şefului Secţiei a II-a din DNA

Primarul PD al Municipiului Bucureşti, Adriean Videanu, este urmărit penal într-un dosar aflat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe deosebit de grave.

DNA şi-a declinat competenţa în această cauză la începutul acestei luni, deşi procurorul-şef Doru Ţuluş l-a informat în scris pe Videanu că a infirmat urmărirea sa penală.

În acelaşi dosar, privind afacerea "Ruxandra Trading", mai sunt cercetaţi alţi trei funcţionari publici din cadrul Primăriei Bucureşti.

Ordonanţa de urmărire penală a fost emisă de DNA, în dosarul 252/P/2006, pe data de 4 iulie 2007, dar procurorii anticorupţie au declinat cauza, trei luni mai târziu, mai exact pe 3 septembrie 2007, pe motiv că nu au competenţă pe acest dosar deoarece valoarea estimată a prejudiciului nu depăşeşte un milion de euro. Adriean Videanu a fost audiat de mai multe ori de procurorii anticorupţie.

Edilul, înştiinţat că a fost scos de sub urmărire penală

Numai că edilul Capitalei, Adriean Videanu, s-a arătat surprins de existenţa acestui dosar pe care îl credea închis.

"În data de 3 august 2007 am primit de la DNA o adresă semnată de şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe corupţiei, procurorul Doru Florin Ţuluş, care mă anunţa că dosarul meu a fost închis.

Procurorul arăta că <> infracţiunile reţinute în rezoluţia de începere a urmăririi penale din iulie 2007", ne-a declarat Videanu. Precizăm că această cauză a fost în lucru la procurorul Vasile Ioniţă, care nu a infirmat nicio soluţie din dosarul lui Videanu. Rămâne de văzut pe ce criterii şeful Secţiei Doru Ţuluş i-a transmis lui Videanu altă soluţie decât cea din dosar.

Reamintim că, în raportul întocmit de CSM privind activitatea DNA, inspectorii au constatat o serie de nereguli în activitatea procurorului-şef Doru Ţuluş, printre care şi luarea dosarelor unor procurori sau infirmarea unor soluţii.

Dosar plimbat doi ani de la un parchet la altul

În acest dosar, care trenează pe la parchete de mai bine de doi ani, ancheta a fost demarată în urma unei sesizări penale făcută de reprezentanţii societăţii "Ruxandra Trading", care reclamă că primarul general Adriean Videanu a dat o dispoziţie de demolare a unei contrucţii.

Firma avea un contract de închiriere cu primăria, semnat în 1996, pentru aproape 10.000 de mp, în vederea construirii unui complex comercial pentru care a obţinut, în 1999, o autorizaţie de construire provizorie. Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv şi irevocabil, în august 2000, obligarea primarului general la eliberarea unei autorizaţii de construcţie definitivă şi obligarea la concesionarea terenului, dar încercările de a pune în executare sentinţa a rămas făra niciun rezultat.

Astfel că, Ruxandra Trading a dat în judecată statul român la CEDO. Cinci ani mai târziu, în aprilie 2005, Consiliul General hotărăşte ca terenul în litigiu să fie dat în folosinţă Ambasadei Franţei. În iunie 2005, primarul Capitalei aprobă desfiinţarea tuturor construcţiilor de pe terenul aparţinând Ruxandra Trading, iar muncitorii de la ADP au pus-o în aplicare. Pagubele produse societăţii au fost evaluate de petent la aproximativ un milion şi jumătate de dolari.

Câştig de cauză la Strasbourg

CEDO a admis în iulie 2007 plângerea societăţii şi a arătat că autorităţile din România au încălcat în această cauză articolele care privesc dreptul la un proces echitabil şi protecţia proprietăţii. "Nu i se poate cere unui reclamant, care a obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă împotriva statului, să introducă acţiuni în justiţie pentru a obţine executarea sentinţei", susţine Curtea de la Strasbourg.

Magistraţii au mai arătat că statul român nu i-a propus societăţii Ruxandra Trading nicio măsură compensatorie pentru pierderile suferite.

Problema despăgubirilor materiale a fost amânată trei luni, perioadă în care părţile pot rezolva diferendul pe cale amiabilă. CEDO a ajuns la concluzia că prejudiciile suferite de societate s-ar ridica la 1,1 milioane de dolari, ceea ce înseamnă mai puţin de 1 milion de euro, fapt pentru care DNA şi-a şi declinat competenţa.

Videanu: "Am semnat dispoziţia de demolare"

Adriean Videanu ne-a mărturisit că el nu cunoaşte foarte bine dosarul în care este cercetat. "Eu am semnat o dispoziţie de demolare a unei construcţii metalice, înălţată fără autorizaţie, pe un teren aflat pe domeniul privat al statului.

Aveam şi o hotărâre a CGMB, privind atribuirea terenului către Ambasada Franţei, pentru construcţia Liceului Francez", ne-a mai arătat primarul care este "rolul" său în acest dosar. Adriean Videanu susţine că CEDO nu a condamnat România, ci, mai degrabă, a făcut câteva recomandări.

Precedentul Ciprian Nastasiu

Reamintim că un caz similar în care un procuror-şef a luat o decizie în cazul subalternului său a fost cel al lui Ciprian Nastasiu, care s-a dus personal în instanţă în locul anchetatorului de şedinţă şi a solicitat eliberarea lui Omar Hayssam pe motive medicale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite