Procurorii moldoveni cer urmărirea penală a consulului Alexandru Rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procuratura Generală a Republicii Moldova a transmis ieri un comunicat de presă prin care precizează că a solicitat Ministerului Justiţiei examinarea materialelor pentru începerea urmăririi

Procuratura Generală a Republicii Moldova a transmis ieri un comunicat de presă prin care precizează că a solicitat Ministerului Justiţiei examinarea materialelor pentru începerea urmăririi penale în privinţa consulului român la Chişinău, Alexandru Rus, suspectat de abuz în serviciu şi corupere pasivă.

Potrivit Procuraturii din Republica Moldova, solicitarea în vederea începerii urmăririi penale în privinţa şefului Secţiei Consulare din cadrul Ambasadei României la Chişinău, Alexandru Rus, în baza materialelor adunate de Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova.

Anchetatorii din Republica Moldova susţin că în cadrul respectivei cauze penale, a fost documentată activitatea ilegală a Inei Russu, directorul agenţiei de turism INA Tour, care a intermediat şi favorizat obţinerea ilegală de vize româneşti pentru cetăţenii moldoveni.

Autorităţile române nu au primit sesizarea

În activitatea ilegală a acesteia a fost implicat, potrivit Procuraturii, şi consulul Alexandru Rus, care "abuzând de poziţia sa oficială, a acordat nejustificat vize de intrare în România anumitor cetăţeni moldoveni fără a verifica autenticitatea actelor depuse de agenţia de turism a suspectei".

Potrivit Codului de procedură penală al Republicii Moldova, procesul în cazul persoanelor care beneficiază de imunitate diplomatică se desfăşoară în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, încheiată în anul 1961, precum şi ale altor tratate internaţionale la care Republica Moldova este parte.

Astfel că Procuratura a decis sesizarea autorităţilor competente ale României şi expedierea materialelor acumulate pe caz pentru a decide în vederea începerii urmăririi penale a consulului. Ministerul Justiţiei susţine însă că nu a primit nicio sesizare oficială din partea autorităţilor din Republica Moldova. Ministerul de externe, Adrian Cioroianu, declara, marţi, că încă mai aşteaptă probele cerute autorităţilor de la Chişinău care să demonstreze vinovăţia consulului român, dar ele nu au venit.

"Ancheta proprie începută la MAE va oferi răspunsurile, dar deocamdată vina consulului este tratamentul preferenţial acordat firmei de turism INA Tour", a precizat Cioroianu. Ministrul a mai precizat că Alexandru Rus, care se află la Bucureşti, nu se va mai întoarce la post în Chişinău.

Reamintim că o anchetă realizată de ziarul "Adevărul" şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţii a stat la baza acestui scandal. Jurnaliştii au realizat un flagrant, demonstrând astfel că vizele pentru România se acordă rapid cu "o atenţie" de 300 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite