Procurorii susţin că Antonescu nu ştia de Pactul Ribbentrop-Molotov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au atacat cu recurs decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care mareşalul Ion Antonescu şi alţi 20 de colaboratori ai acestuia au fost achitaţi pentru crime de război. Achitarea

Procurorii au atacat cu recurs decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care mareşalul Ion Antonescu şi alţi 20 de colaboratori ai acestuia au fost achitaţi pentru crime de război. Achitarea privea numai colaborarea militară dintre România şi Germania în desfăşurarea planului "Barbarossa"- împotriva URSS. Procurorul Marius Comşa, cel care a redactat recursul, susţine că, în 1941, mareşalul Antonescu nu avea cunoştinţă de existenţa pactului româno-german şi a exclus astfel existenţa unui pericol iminent împotriva României. În această situaţie, starea de necesitate invocată pentru atacul împotriva URSS - văzută ca potenţial agresor - ar fi exclusă. "Inculpatul Ion Antonescu precizează că, în momentul respectiv, în rândul populaţiei circulau zvonuri cu privire la existenţa unui act de neagresiune între Germania şi URSS, prin care ar fi fost permis acestora din urmă să ocupe toată Moldova, însă din declaraţia sa nu rezultă că ar fi cunoscut ceva concret cu privire la acest aspect", se arată în motivele de recurs. Parchetul mai explică că aliata României, Germania, nu avea niciun interes să dezvăluie dedesubturile Pactului: "Deoarece ar fi dovedit caracterul duplicitar al politicii internaţionale purtate de cancelaria germană, riscând deteriorarea relaţiilor de colaborare cu Cabinetul Antonescu".

"Faptul că instanţa fondului a dispus condamnarea inculpaţilor, deşi aceştia erau îndreptăţiţi să atace URSS-ul, sunt erori care vizează fondul cauzei şi care nu puteau fi îndreptate pe calea revizuirii, ci, eventual, pe calea unui recurs în anulare la momentul în care această cale de atac este permisă de lege", mai arată Parchetul un alt motiv de recurs.

CAB a revizuit sentinţa sub aspectul "Protocolului secret numărul 3 la Pactul Ribbentrop-Molotov", încheiat la 23 august 1939 între Gemania şi URSS, aspect ce nu era cunoscut Tribunalului Poporului, în mai 1946, când a fost condamnat la moarte Ion Antonescu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite