Procurorii şi judecătorii se plâng de presiuni politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii români simt într-un procent îngrijorător influenţele politicului asupra lor, se arată în Studiul privind percepţia magistraţilor asupra independenţei sistemului judiciar

Magistraţii români simt într-un procent îngrijorător influenţele politicului asupra lor, se arată în Studiul privind percepţia magistraţilor asupra independenţei sistemului judiciar pentru 2007. Într-o perioadă în care se vorbeşte tot mai des despre independenţa sistemului judiciar, studiul realizat de Transparency International-România relevă că a crescut procentul magistraţilor care declară că asupra lor s-au exercitat presiuni politice.

Peste 85% din magistraţi apreciază că instabilitatea legislativă afectează independenţa sistemului judiciar. La întrebarea: "Se exercită presiuni politice asupra judecătorilor/procurorilor în soluţionarea dosarelor/cauzelor?", intervievaţii au răspuns într-un procent de 0,5% - întotdeauna, 2,4% - foarte des, 7,7% - des şi 44,9% - uneori.

În ceea ce priveşte presiunile directe, aproape 20% din procurori şi judecători au răspuns că în ultimul an au avut acest "sentiment". Victor Alistar, directorul TI România, consideră acest procent ca fiind "alarmant". Peste 12% din judecători şi 20% din procurori au precizat că ştiu cazuri în care au existat presiuni politice pentru numirea anumitor magistraţi în funcţii de conducere. Studiul arată şi faptul că magistraţii sunt conştienţi că în sistem există corupţie.

Potrivit studiului, faţă de 2006, a scăzut cu 10 procente numărul procurorilor şi judecătorilor care considerau mass-media factori de presiune asupra sistemului judiciar. Victor Alistar consideră că fie magistraţii nu mai iau foarte în serios materialele jurnalistice care îi vizează, fie ziariştii s-au profesionalizat din punct de vedere juridic. O temere a 40% din magistraţi este evaluarea activităţii lor.

Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, a declarat că nu ştie exact cum s-a ajuns la această concluzie, în condiţiile în care ultima evaluare a procurorilor şi judecătorilor s-a realizat în 2005, urmând a se face din nou anul acesta.

Magistraţii au exemplificat la categoria presiuni şi numărul mare de dosare avute în lucru, precum şi lipsa banilor, dar şi influenţa grupurilor de interese. Serviciile de informaţii reprezintă şi ele un factor de influenţă negativă în opinia a 45,5% din judecători şi 38,7% din procurori.

1% din salariul magistraţilor pentru erori judiciare

Procesele pierdute de statul român la CEDO, dar şi recuperarea unor sume obţinute în instanţele din România ca urmare a unor erori judiciare reprezintă şi ele un factor de presiune.

TI România a propus introducerea asigurării obligatorii pentru răspunderea patrimonială în caz de eroare judiciară pentru magistraţi, care să fie constituită de către stat în favoarea procurorilor sau judecătorilor. Mai exact, conform Lidiei Bărbulescu, se urmăreşte crearea unui fond special în care să fie "vărsat" un procent din salariul magistraţilor, astfel încât să se poată achita sumele pe care statul român le pierde.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite