Procurorii fug în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CSM a validat, ieri, mai multe schimbări printre magistraţi. Un număr de 11 procurori s-au transferat în funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti.Printre aceştia se numără şi Iulia

CSM a validat, ieri, mai multe schimbări printre magistraţi. Un număr de 11 procurori s-au transferat în funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti.
Printre aceştia se numără şi Iulia Ciolcă, procuror de şedinţă în cadrul DIICOT. Aceasta a reprezentat Parchetul în unele dintre cele mai spectaculoase dosare, cum ar fi RAFO, VGB sau Rompetrol. Dintre procurorii deveniţi judecători face parte şi Constantin Balcan de la DNA, cel care a instrumentat dosarul în care procurorul Constantin Gherţa şi omul de afaceri Gelu Tofan sunt cercetaţi în urma unui denunţ făcut de ştefan Rădulescu. În calitate de procuror de şedinţă la PNA, Balcan a reprezentat în instanţă dosarul lui Fănel Pavalache. Alţi trei procurori din cadrul DNA Carmen Bălăşoiu, Leontina Cişmaşiu şi Andreea Tomescu - aşteaptă decretul prezidenţial pentru a se transfera ca judecători la TMB. În afară de Iulia Ciolcă, de la Parchetul General au mai făcut solicitare de mutare pe un post de judecător, procurorii ştefania Sofronea şi Mihaela Niţă. Tribunalul Bucureşti are vacante 19 locuri, însă deficitul de procurori, mai ales la DNA, este îngrijorător. Astfel că, şeful DNA, Daniel Morar, a notificat telefonic CSM, pentru a anunţa că nu este de acord cu transferurile respective. În momentul de faţă, aproape 300 de procurori din întreaga ţară vor să se transfere pe posturi de judecători.
Judecătorul lui Vântu şi soţia lui Samir Sprânceană, în tribunal
Tot ieri, CSM a admis transferul judecătorului Dorel George Matei de la Judecătoria Sectorului 1 la Tribunalul Bucureşti. Dorel Matei este cel care anul trecut a dispus condamnarea lui Sorin Ovidiu Vântu la doi ani de închisoare în dosarul BID. O altă cerere de transfer aprobată de Consiliu a fost a judecătoarei Camelia Mioara Samir, de la Curtea de Apel Craiova instanţă care de curând l-a eliberat pe Samir Sprânceană, soţul magistratului la Curtea de Apel Bucureşti.
Atitudinea avocatului lui Gutău, tendenţioasă

O altă problemă abordată, ieri, de Secţia de procurori a CSM a fost legată de acuzaţiile avocatului fostului primar din Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău cu privire la faptul că procurorii DNA, în intenţia de a-i aresta clientul, ar fi modificat transcrierile flagrantului. În urma verificărilor, CSM a catalogat atitudinea avocatului ca fiind tendenţioasă. "Afirmaţiile avocatului Octavian Fieroiu, privind modificarea transcrierii de către procurorii care au instrumentat cauza, sunt neîntemeiate şi bazate pe o interpretare subiectivă a probelor, deşi toate aceste aspecte pot fi lămurite pe parcursul judecării cauzei", se arată în nota Inspecţiei Judiciare pentru procurori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite