Procuror DNA, la conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de interne, Vasile Blaga, a anunţat ieri numele noului şef al Direcţiei Generale Anticorupţie, procurorul Irinel Păun. Acesta îl va înlocui pe Marian Sântion, care a demisionat

Ministrul de interne, Vasile Blaga, a anunţat ieri numele noului şef al Direcţiei Generale Anticorupţie, procurorul Irinel Păun. Acesta îl va înlocui pe Marian Sântion, care a demisionat "din motive profesionale". Răspunzând unor întrebări despre articolele apărute în mass-media, potrivit cărora Marian Sântion ar fi descoperit că o parte a membrilor Corpului de control şi-ar fi construit vile, Blaga a spus: "Îl rog (pe Sântion - n.r.) să vi le prezinte dumneavoastră şi mie, ca să le verific. Dacă ştie el, iar eu sunt şeful lui, de ce nu îmi spune? Este obligat să îmi facă raport. Sper să nu pot să îl acuz de tăinuire. Sunt convins că le va termina domnul Păun". Blaga a admis ieri că e posibil să fi greşit, când nu a ţinut cont de avertismentele repetate ale procurorului-şef DNA, Daniel Morar, privind concurenţa neloială între DNA şi DGA. Ministrul a precizat că are acceptul pentru numire în funcţie atât al lui Irinel Păun, dar şi al procurorului şef al DNA, Daniel Morar şi al vicepreşedintelui CSM, Daniel Chiujdea.

Rechizitorii şi NUP-uri pe bandă, la DNA

Irinel Păun a fost numit de CSM, în septembrie 2005, procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA. Secţia care a condus-o a instrumentat şi trimis în judecată, în 2006, pe deputatul PSD Adrian Năstase şi soţia acestuia, Dana Năstase - în dosarul Zambaccian, pe senatorul Şerban Mihăilescu, pe fostul prefect de Iaşi, Radu Prisăcaru, pe fostul deputat al minorităţii macedo-slave Ioan Savu, pe fostul primar al oraşului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, dosarul ofiţerilor DIICOT - Florin Manda şi Dragoş Şotrin - condamnaţi pentru luare de mită la patru ani de închisoare.

La capitolul NUP-uri, secţia coordonată de Păun se "laudă" cu dosarul EADS - în care a fost cercetat chestorul Toma Zaharia - sau scandalul duty-free-urilor din Otopeni - în care a fost cercetat deputatul Adrian Năstase. Procurorul Irinel Păun este cel care a retrimis, în 2004, când era la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în instanţă, lotul de inculpaţi din dosarul FNI fără omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. În cazul acestuia, el a semnat rezoluţia de scoatere de sub urmărire pentru mai multe infracţiuni: instigare la înşelăciune, instigare la fals, asociere în vederea comiterii de infracţiuni şi spălare de bani. Dintre toate acuzaţiile aduse lui SOV, procurorul a făcut dosarul constituirii Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, şi a reţinut doar două infracţiuni, fals si uz de fals.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite