Procesul maimutelor la Alexandria - primarul Slabescu versus primarul Basescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slabescu nu accepta calificativul de "maimuta", folosit de Basescu in campania electorala, "avand in vedere prapastia infinita dintre animal si om, dintre muget si cuget"

Primarul Traian Basescu s-a aflat intr-un proces de insulta cu primarul municipiului Alexandria, Constantin Slabescu. In timpul campaniei electorale, liderul pedist s-a aflat in Alexandria, pentru a-si sustine colegul de partid care era, in acel moment, contracandidatul actualului primar. In timpul unei emisiuni televizate, Basescu a incercat sa-si convinga electoratul sa voteze candidatul pedist, spunand despre candidatul pesedist ca ar fi o "maimuta", in timp ce candidatul PD ar fi un "taur". Constantin Slabescu l-a actionat ulterior in judecata pe Traian Basescu. Judecatoria Alexandria l-a achitat pe Basescu, argumentand ca, "prin actiunea de afirmare a cuvantului "maimuta", inculpatul a urmarit sa semnaleze anumite aspecte privind activitatea publica a partii vatamate, pe care le-a apreciat ca fiind suspectabile de critica". Prima instanta a decis ca, deoarece Basescu s-a exprimat in calitate de presedinte al Partidului Democrat, pentru a sustine un interes public, i-a lipsit intentia de a insulta, drept pentru care l-a achitat. Primarul Alexandriei, Constantin Slabescu, a facut imediat recurs, iar in luna decembrie Tribunalul Teleorman l-a gasit vinovat pe Traian Basescu si l-a obligat sa plateasca 8 milioane de lei amenda partii vatamate. Presa teleormaneana a publicat ieri aspecte largi din motivarea recursului depus de Constantin Slabescu. Redam o parte din aceste argumente, in urma carora Tribunalul judetean i-a stabilit vinovatia lui Traian Basescu. Avocatul primarului din Alexandria a incercat sa explice pe multe pagini de ce clientul sau s-a considerat insultat de apelativul "maimuta", folosit de catre Traian Basescu.
1. "Este notoriu ca cea mai mare insulta este adusa unui crestin prin calificarea ca animal, deoarece in Biblie este aratat explicit (Genesa 1,27) ca omul a fost facut de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Sa, el este o persoana, el nu este animal. Intrucat partea vatamata este crestin declarat si participa frecvent la ceremonii crestine publice, folosirea calificativului "maimuta" de catre inculpat constituie in terminis o ofensa. (...) Partea vatamata este o persoana umana, nu un animal, de aceea, motivatia instantei potrivit careia fapta ar fi lipsita de intentie deoarece inculpatul a urmarit sa compare o maimuta cu un taur, referindu-se la optica sa privind forta diferita a candidatului parte vatamata fata de candidatul Izina Ion, nu poate fi primita. Se candida pentru onorabila functie de primar al unei urbe a oamenilor, nu se alegea regele animalelor! Afirmatia inculpatului a facut o deosebire pe criteriu de rasa fata de ceilalti concetateni din urbe (acesta=animal, ceilalti=oameni) si pe criteriu de dezabilitate in domeniul politic fata de contracandidatul Izina.
2. Intrucat magistratii ce compun completul de judecata sunt crestini (este notoriu ca intra in biserici ortodoxe, fac semnul crucii, tin Biblia pe masa), calificarea "maimuta" atribuita de inculpat partii vatamate fiind absolut contrara adevarului crestin, potrivit caruia omul este creat de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Sa, impune magistratilor ca si pe probe si din consecventa cu propria constiinta sa ia act ca inculpatul a actionat cu vinovatie. Cum s-ar simti un magistrat daca pentru ilustrarea mai sugestiva a sustinerilor partilor, ar fi apelat in termeni identici (maimuta, taur) sau asemanator (gaina, gasca, capra, vitel, bou, magar, porc, rechin, caine etc.)?. (...)
5. Intentia defaimatoare a inculpatului s-a confirmat indubitabil, cateva luni mai tarziu, cand, la o emisiune a postului de scandal OTV, (...) la intrebarea moderatorului Dan Diaconescu adresata inculpatului "Bine, domnule, l-ai facut maimuta pe primarul Alexandriei?", acesta a raspuns: "Da, dar ai vazut cum arata?" Quod erat demonstrandum. Ca inculpatul foloseste frecvent astfel de calificative la adresa unor personalitati s-a putut vedea la TV Realitatea, cand, recent, in vizita la o ferma de vite in judetul Arad, inculpatul a spus ca are si el un vitel in ferma sa si-l mangaie cu apelativul "Adriane, Adriane" (este notoriu ca prenumele primului-ministru este Adrian, iar inculpatul si-a declarat intentia de a candida impotriva sa la functia de presedinte al Romaniei, deci interesat sa-l denigreze). (...)
8. Chiar daca partea vatamata ar fi ateu, el nu poate accepta termenul defaimator folosit de inculpat, avand in vedere prapastia infinita dintre animal si om, dintre muget si cuget".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite