Procesul "FNI", reluat de la zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul "FNI" va fi rejudecat la Tribunalul Bucureşti. Aceasta este decizia luată, ieri, de Curtea de Apel Bucureşti, după 6 ani de cercetări şi procese. În octombrie, anul trecut, Tribunalul

Dosarul "FNI" va fi rejudecat la Tribunalul Bucureşti. Aceasta este decizia luată, ieri, de Curtea de Apel Bucureşti, după 6 ani de cercetări şi procese. În octombrie, anul trecut, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas, dar şi pe alte 11 persoane, în total, la aproape 100 de ani de închisoare, pentru prăbuşirea FNI în mai 2000.
Cea mai mare pedeapsă o primise fostul director de la SOV Invest, Nicolae Popa, respectiv 24 de ani de închisoare. Popa este însă de negăsit de peste 6 ani, el dispărând din ţară imediat după prăbuşirea FNI. Tribunalul mai decisese ca 128.476 de români să fie despăgubiţi pentru pierderile suferite de prăbuşirea Fondului. Până la soluţia Tribunalului, dosarul "FNI" a fost plimbat între Parchet şi instanţe. Prima dată, a fost finalizat la sfârşitul anului 2000, fiind trimis instanţei. După doi ani, judecătorii l-au retrimis la Parchet, pentru completarea urmăririi penale. După ce, în 2003, Ioana Maria Vlas s-a predat autorităţilor române, dosarul a fost reluat, fiind trimis spre judecare în decembrie 2004. Sentinţa de anul trecut a Tribunalului Bucureşti a fost atacată de cei condamnaţi, inclusiv de Ioana Maria Vlas. Cea supranumită "mama FNI" a declarat apel nu pentru că pedeapsa de 20 de ani la care a fost condamnată i s-a părut prea mare, ci pentru că, în opinia sa, principalul vinovat "al afacerii", Sorin Ovidiu Vântu, a fost scos basma curată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite