VIDEO Procesiuni şi schi în ziua de Florii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc mâine Floriile. Unii participă la pelerinajele religioase, alţii profită de zăpadă şi merg la munte. Duminica Floriilor deschide săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare“.

Meteorologii anunţă pentru acest weekend temperaturi scăzute, dar şi ploi. Veştile, chiar dacă nu sunt dintre cele mai optimiste, nu sunt menite să-i ţină pe români în case. Slujbele religioase, dar şi târgurile de Paşte, sunt câteva evenimente devenite deja tradiţionale pentru petrecerea zilei de Florii.

Citiţi şi:

Expoziţie cu flori, de Florii, la Biblioteca „Astra"
Târg Click! Poftă Bună de Florii


Sfinţirea ramurilor de salcie

În Duminica Floriilor, numită şi a Stâlpărilor, în biserici se sfinţesc, prin stropirea cu agheasmă, ramurile înmugurite de salcie, care li se împart apoi credincioşilor. Acestea se păstrează peste an, întrucât oamenii cred că-i apără de boli. Salcia aminteşte de ramurile de finic şi de măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul la intrarea în Ierusalim. Aflaţi sub robie romană, iudeii din Ierusalim aşteptau cu nerăbdare venirea unui eliberator, de aceea, intrarea lui Iisus în oraş, călare pe un asin, a fost văzută ca o şansă de eliberare. În această zi, creştinii care ţin Postul Paştelui primesc dezlegare la peşte, dar şi la vin. Sărbătoarea de mâine este prilej de pelerinaje, atât la creştinii ortodocşi, cât şi la cei catolici.

Întâlnire cu Patriarhul Daniel

Peste 10.000 de persoane sunt aşteptate, astăzi, la pelerinajul de Florii din Capitală, organizat de Biserica Ortodoxă Română. Acesta va începe de la Mănăstirea Radu Vodă, la ora 16.00, şi se va încheia în jurul orei 18.00, la Catedrala Patriarhală, unde credincioşii vor fi întâmpinaţi de Patriarhul Daniel.

De asemenea, şi Mitropolia Ardealului va organiza un pelerinaj de Florii, azi, în premieră, în municipiul Sibiu, pe un traseu care include mai multe biserici din oraş. Slujbe asemănătoare sunt organizate şi în Ploieşti, Vălenii de Munte, Câmpina şi Urlaţi.

Mâine, în Bucureşti va mai avea loc o altă procesiune religioasă, organizată de Arhiepiscopia Romano-Catolică, pe traseul Biserica Franceză - Catedrala „Sfântul Iosif", între orele 13.30 şi 15.00. Duminica Floriilor este cea care precede Sărbătoarea Paştelui.

Vreme rece în weekend

Weekendul acesta vremea va fi rece în majoritatea regiunilor ţării şi se va încălzi la începutul săptămânii viitoare. Astăzi, temperaturile vor avea valori mai mici decât cele obişnuite, în cea mai mare parte a ţării, cu maxime cuprinse între 10 şi 17 grade Celsius şi minime între -3 şi 6 grade Celsius, mai scăzute în depresiuni. Cerul va avea unele înnorări în regiunile sud-vestice, unde, pe arii restrânse, mai ales ziua, va mai ploua slab. La munte, la altitudini de peste 1.800 de metri, izolat vor cădea precipitaţii mixte, neînsemnate cantitativ. În restul ţării, cerul va fi variabil spre parţial noros.

În Duminica Floriilor, vremea va fi în general frumoasă, iar valorile de temperatură se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă. Cerul va fi parţial noros şi va ploua izolat, ziua în partea de sud-vest a ţării, iar noaptea în extremitatea de nord-est.

SĂRBĂTORIŢII ZILEI

Aproximativ 1,5 milioane de români îşi serbează onomastica de Florii. Dintre aceştia, peste 850.000 de femei, cele mai multe purtând numele Viorica (148.896), Florentina (126.556) sau Florica (94.779).

Zăpadă pe pârtii



Zăpada căzută în ultimele zile, dar şi temperaturile scăzute au făcut practicabile multe dintre pârtiile de schi, astfel că weekendul se arată perfect pentru sporturile de iarnă. Se poate schia la Sinaia, Buşteni şi Predeal, dar şi în Poiana Braşov. Amatorii sporturilor de iarnă încă se mai pot bucura de zăpadă şi pe pârtiile staţiunii Parâng, din judeţul Hunedoara.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite