Procesele răpirii ziariştilor avansează cu viteza melcului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum un an, pe vremea asta, cei trei ziarişti români şi călăuza lor, Mohammad Munaf, erau răpiţi din centrul Bagdadului, la 200 de metri de Ambasada României în Irak. De atunci şi până

Acum un an, pe vremea asta, cei trei ziarişti români şi călăuza lor, Mohammad Munaf, erau răpiţi din centrul Bagdadului, la 200 de metri de Ambasada României în Irak. De atunci şi până acum, seria proceselor din România, care ar fi trebuit să elucideze misterul răpirii celor trei, este departe de final. Ovidiu Ohanesian este cel mai pesimist dintre ziarişti în privinţa faptului că vom afla vreodată întregul adevăr. La polul opus se află Marie-Jeanne Ion şi Sorin Mişcoci, care speră că instanţele de judecată le vor face dreptate şi-i vor depista pe toţi cei implicaţi.

Ohanesian: "Suntem papagali la procese"
Startul proceselor legate de răpirea ziariştilor a fost dat pe 14 octombrie anul trecut, odată cu trimiterea în judecată a lui Omar Hayssam şi a lui Mohammad Munaf. Ziariştii s-au constituit părţi civile în proces, însă Ohanesian a fost "uitat" de pe lista celor citaţi. Au urmat apoi mai multe termene, însă niciunul nu s-a concretizat cu vreo hotărâre a instanţei. Justificarea pentru tergiversarea proceselor a fost absenţa lui Munaf, cauzată de refuzul Statelor Unite de a-l extrăda. Ovidiu Ohanesian are însă o altă părere despre apatia instanţelor: "De fiecare dată când am fost la proces, am fost luaţi drept papagali. Am fost la procese unde nu am înţeles nimic din ceea ce s-a petrecut în sală. Ministrul Monica Macovei este unul dintre cei care contribuie la ascunderea adevărului. Nu vrea ca Munaf să fie adus în ţară, iar dovadă în acest sens este un ordin semnat de ea, în decembrie 2005, prin care se opresc demersurile în privinţa extrădării".

Partea ascunsă a răpirii apare pe internet
Mai multe site-uri de pe internet au postat în ultima vreme elemente catalogate "de culise" despre răpirea ziariştilor. Sunt trecute aici nume grele ale politicii româneşti, care şi-au dat acordul sau au avut cunoştinţă despre planul respectiv. Un capitol aparte îl au rezervat serviciile de informaţii româneşti, în special SIE şi Direcţia de Informaţii a Armatei. Există chiar şi o listă cu mai mulţi ofiţeri din aceste structuri, pe site-ul www.rapireadinirak.250free.com, trecuţi generic sub titulatura "Ochiul şi Timpanul".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite