Procesele mirosului pestilenţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sibian refuză să plătească o amendă primită pe motiv că a aruncat gunoiul de la animale în stradă, ne anunţă "Monitorul de Sibiu". Bărbatul spune că are dreptul să facă ce vrea în

Un sibian refuză să plătească o amendă primită pe motiv că a aruncat gunoiul de la animale în stradă, ne anunţă "Monitorul de Sibiu". Bărbatul spune că are dreptul să facă ce vrea în curtea lui, iar gunoiul de grajd l-a împrăştiat în faţa curţii pentru a fertiliza terenul. Cazul nu este singular, în mai multe oraşe din ţară fiind zeci de procese pe rol din cauza neplăcerilor provocate de animalele vecinilor.

Vaci, capre, oi, porci şi o mulţime de păsări sunt crescute de ţăranii români de când se ştiu, în curţile caselor. În satele ferite de lume, această tradiţie nu supără pe nimeni, dar în localităţi precum Breaza sau Bran, prezenţa unui grajd chiar lângă casa de oaspeţi oferită turiştilor e o problemă. Ioan Presecan, din Sibiu, a fost amendat cu 1.000 de lei pentru gunoiul de grajd aruncat pe un teren din faţa casei unde locuieşte.

Dar sibianul refuză cu înverşunare să plătească amenda. "Gunoiul de grajd l-am aşezat în platformă, aşa cum
l-au aşezat dintotdeauna strămoşii noştri. În Transilvania, toată lumea ştie că terenurile pe care nu se pune gunoi bine dospit şi putrezit nu dau producţie bună", explică omul în adresa trimisă Inspecţiei Sanitare de Stat Sibiu. Dar protestul său nu-l va ajuta prea mult.

Aşa cum nu i-a ajutat nici pe alţi gopodari din Breaza sau din Bran care, în urma unor procese, au fost obligaţi să-şi dărâme grajdurile şi să le mute, pentru că erau prea aproape de curţile vecinilor mai cu stare.

Grajduri nemirositoare?

Conform legilor europene, ţăranii pot creşte animale şi păsări, însă numai în locuri amenajate în acest scop, igienice şi nemirositoare, amplasate la minimum 10 metri distanţă faţă de locuinţele vecinilor. Motivul noilor procese este, cel mai adesea, poluarea, pentru că nimeni n-a auzit pe la noi de grajd nemirositor!

Sigur, grajdul n-are ce căuta lângă fântâna vecinului, dar să spui că ar trebui să nu miroasă e o utopie. Noii locuitori ai satelor sunt însă surzi la argumentele de bun-simţ. Ei au venit de la oraş la "iarbă verde" şi vor să aibă în curţile caselor numai gazon, flori şi pomi fructiferi. Restul, nu-i interesează.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite