Proces cu milioane de juraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

popular naţional, unde juraţi şi judecători sunt milioanele de oameni care urmăresc spectacolul în direct la televiziuni şi citesc cronicile în presa scrisă. Monica Macovei, Daniel Morar,

popular naţional, unde juraţi şi judecători sunt milioanele de oameni care urmăresc spectacolul în direct la televiziuni şi citesc cronicile în presa scrisă. Monica Macovei, Daniel Morar, politicieni mai răsăriţi sau din gloată şi băgători de seamă din toate taberele dau buluc să spună ce e bine şi ce e rău, cine e vinovat şi unde sunt conspiraţiile. Pe nesimţite, s-a petrecut un uriaş fenomen de substituţie. Demersurile juridice au fost înlocuite cu un spectacol mediatic unde nu e nevoie de proceduri, unde albul poate fi făcut negru, unde câştigă cine e mai dibaci la imagine şi mai bun de gură. Publicul, şi asta se ştie de mii de ani, hotărăşte cu inima şi judecă pe bază de sentimente, şi nu de probe, pentru că ia totul ca pe un fel de Big Brother, unde punctul de maxim interes nu este când se cuplează cea mai frumoasă dintre concurente cu cel mai şarmant din casă, ci momentul în care incoruptibilii lui Morar vor năvăli în multele apartamente ale lui Adrian Năstase.
Politician uns cu toate alifiile, preşedintele Camerei Deputaţilor a simţit imensul potenţial mediatic al întregii poveşti şi s-a decis să-l speculeze la sânge. Discursul său din Comisia Juridică a fost construit pe coordonate emoţionale. Egocentrismul şi aroganţa au fost transformate în patetism şi obida unui cetăţean supus abuzurilor unui regim politic care nu îi iartă singura sa vină de a fi fost un candidat la preşedinţie împotriva lui Traian Băsescu. Probabil că i-a fost foarte greu lui Adrian Năstase să joace un asemenea rol, care nu se potriveşte în niciun fel personalităţii sale. Dar nu are nicio importanţă, cum nu a contat în strategia sa dacă majoritatea îl va crede sau nu.
El ştie foarte bine că, într-o apariţie publică, nu vei obţine numai aprobare sau numai împotrivire faţă de ceea ce susţii. Publicul se împarte întotdeauna şi sufletele sensibile vor ţine mereu cu cei "persecutaţi". "Uitaţi-vă, mor cu dreptatea în mână", a fost mesajul fostului premier, încercând să întărească această impresie prin declaraţiile ulterioare privind certitudinea înaintării dosarului în judecată orice s-ar întâmpla. Asocierea cu alt "persecutat", Dinu Patriciu, despre a cărui arestare Năstase a zis că este deja pregătită, şi povestea cu apărarea lui Băsescu, pe când era urmărit în dosarul "Flota", sunt alte elemente ale partiturii preşedintelui Camerei. De partea cealaltă, Monica Macovei şi Daniel Morar s-au prins cu entuziasm în horă. Ce mai contează procedurile, totul e să dai declaraţii pe sticlă, să spui că ai găsit probele, că vinovatul a fost prins cu termopanele în fereşti şi cu găini import China la Cornu. Mătuşa Tamara, nevasta Dana, fiul Andrei, plus ăla mic care n-a putut să meargă la şcoală din cauza procurorilor, ce să mai zici, e cea mai mare telenovelă din Europa şi din America Latină la un loc.
Dacă Adrian Năstase a ales să joace astfel, în loc să spună că nu are nimic de ascuns şi este de acord cu efectuarea percheziţiei, este treaba lui. Autorităţile nu aveau însă voie să intre într-o asemenea comedie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite