Proces în California pornit de la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi români au primit azil în SUA în schimbul banilor. O firmă de avocatură americană este judecată pentru că a ajutat ilegal sute de imigranţi, printre care şi români, să obţină azil în SUA.

Procesul a început miercuri la o curte federală din Sacramento, capitala statului California. Presa locală relatează că, la baza demascării „combinaţiei”, se află un pastor penticostal din Cluj.
Acesta l-a informat, în 2002, pe un misonar american că în Sacramento există un avocat care furnizează documente false, potrivit cărora solicitanţii români de azil în SUA ar fi persecutaţi religios la ei în ţară. Misionarul l-a informat, la rândul său, pe diplomatul Michael Mates, care la vremea respectivă era şeful Biroului de Inofrmaţii al SUA la Cluj. Michael Mates a notificat Serviciul de Imigrări din San Francisco, iar Mark Temple, un agent sub acoperire care a pretins că este român, a reuşit să demaşte întreaga afacere. Temple s-a interesat pe internet cum poate obţine azil în SUA, fiind sfătuit să apeleze la firma de avocatură Sekhon & Sekhon din Sacramento. Angajaţii acesteia i-au solicitat 5.000 de dolari şi să înveţe versete din Biblie, de restul urmând să se ocupe ei.

Anchetă timp de trei ani


Investigaţia a continuat trei ani, timp în care s-au strâns 11.000 de pagini de probe.
Astfel, s-a ajuns la concluzia că firma din Sacramento a facilitat obţinerea de azil în SUA pentru cel puţin 600 de persoane, care ar fi fost persecutate religios în ţările de origine. Printre cei 600 de imigranţi se află şi români, însă nu se cunoaşte numărul acestora. Procesul a fost deschis în cazul a cinci angajaţi ai firmei de avocatură, care au acumulat o avere de 2,5 milioane de dolari. Printre aceştia se numără şi doi români, Iosif Caza şi Luciana Harmath. Inculpaţii riscă minim cinci ani de închisoare, precizează presa locală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite