Procedeu revoluţionar pe piaţa carburanţilor: petrol obţinut din microbi modificaţi genetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi cercetători americani de la renumitul Massachusetts Institute of Technology şi de la universităţile Stanford şi Harvard au experimentat, în premieră mondială, o nouă modalitate de

Mai mulţi cercetători americani de la renumitul Massachusetts Institute of Technology şi de la universităţile Stanford şi Harvard au experimentat, în premieră mondială, o nouă modalitate de obţinere a unui carburant "verde" foarte asemănător petrolului. La baza acestuia stau nişte microbi transgenici.

Cercetătorii în cauză au pus bazele unei societăţi cu profil biochimic, LS9, dotată cu laboratoare de ultimă generaţie, şi au obţinut, prin intermediul unor microorganisme modificate genetic, un carburant similar etanolului. De fapt, chiar aceşti microbi transgenici, cu unele funcţii metabolice blocate, secretă preţiosul lichid. Inventatorul acestui procedeu este un tânăr biochimist, de 29 de ani, David Berry, căruia revista "Technology Review" i-a acordat premiul "Inovatorul anului - 2007".

Software metabolic pentru microbi

Ideea iniţială a lui Berry a fost să preleveze, de la diverse organisme, fragmente de ADN responsabile cu ciclul de conversie a glucozei în molecule care înmagazinează energia, combinând apoi acest material genetic pentru a crea un "software metabolic".

O dată inserat într-un microb, acesta îi furnizează gazdei "instrucţiunile" pentru producerea de hidrocarburi.
Au fost apoi modificate alte gene ale microbului, în aşa fel încât i-au fost blocate anumite funcţii metabolice, obligându-l să se "concentreze" doar asupra secreţiei de "petrol". Dacă noua tehnologie ce poartă semnătura lui David Berry va ajunge la timp pe piaţă, atunci etanolul (sau biocombustibilul) şi-ar putea pierde locul fruntaş de "carburant verde".

În acest context, societatea LS9 s-ar dovedi o mină de aur. Recent, Departamentul pentru Energie de la Washington a stabilit că, până în anul 2030, cel puţin 30% din benzina consumată în SUA va trebui să fie înlocuită cu biocarburanţi. (Adina Şuteu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite