“Probleme de cuplu” în noul spectacol la Teatru 74

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Publicul târgumureşean provocat să fie al patrulea personaj din spectacol.Recenta premieră a Teatrului 74 frapează prin modul direct de adresare şi prin subiectul şi textul care sunt extrem de incitante.

Spectacolul “Până când…”, scris de Marius Damian şi montat de regizorul Ovidiu Caiţa pe scena Teatrului 74 i-a luat prin surprindere aseară pe spectatorii târgumureşeni. De la intrarea în spaţiul de joc, publicul a făcut cunoştinţă cu trei personaje, care le-au cerut spectatorilor câte un obicet oarecare. Au primit o lanternă, un portofel, un telefon, o brichetă galbenă, un fular şi multe alte mărunţişuri aduse de publicul care a fost rugat, în prealabil, să facă acest lucru. Obiectele primite au fost  folosite de actori ca recuzită în spectacol, constituind punctul de pornire pentru o serie de improvizaţii amuzante, cu ajutorul cărora au reuşit să facă trecerea spre textul propriu zis al piesei.

O poveste actuală

Povestea e simplă şi extrem de actuală: un cuplu, El (Marius Turdeanu) şi Ea (Alexandra Didilescu), care locuiesc împreună. Se iubesc, dar, în timp, în cuplu intervine rutina. Din dorinţa de schimbare, Ea caută altceva, pe altcineva şi îl găseşte pe Celălalt (Cătălin Mîndru). În momentul în care în cuplu intervine o a treia persoană, relaţiile dintre cei doi se schimbă radical. Ea vrea să plece, luându-şi partea ei din “mărunţişurile” aduse în mariaj, iar El încearcă disperat s-o oprească. Publicul, al patrulea personaj în spectacol, este chemat să-i ajute, să le dea un sfat. Spectatorii târgumureşeni s-au conformat de minune dorinţei personajelor, au colaborat direct, au intervenit în spectacol, încercând să-i salveze de la suferinţă. Din păcate, suferinţa face parte din viaţă şi fiecăruia din noi ne e dat s-o trăim la un moment dat. El ştie că trebuie s-o îndure, se zbate mereu între iubirea pe care o mai simte faţă de Ea şi între orgoliul său masculin rănit profound.

Percutant, dar fără vulgaritate

Publicul devine martor al capacităţii personajului de a îndura, vede până când acel cuplu rezistă şi cât persistă iubirea lor după despărţire. Din păcate, realitatea nu e ca în basme, iar dragostea nu ţine o viaţă. Cei doi se despart, îşi urmează viaţa, iar la sfârşit rămâne amintirea. De remarcat mişcarea scenică ce simbolizează tumultul sufletesc al personajelor, scenele de tandreţe jucate curat, fără vulgaritate, deşi textul este extrem de percutant. Regizorul Ovidiu Gaiţa reuşeşte să-şi provoace personajele, iar cei trei actori intră în jocul acestuia şi-l continuă natural, lăsând mereu impresia că improvizează. De fapt, aici se văd lecţiile de actorie, se vede şcoala târgumureşeană de teatru, pe care cei trei actori au urmat-o, dar şi talentul lor remarcabil.

O poveste plină de sinceritate

Povestea spectacolului a început cu întâlnirea a doi prieteni: Marius Turdeanu şi Marius Damian. Rezultatul a fost un spectacol plin de sinceritate. “Spectacolul face o notă discordantă faţă de tot ce s-a montat la Teatrul 74, este foarte incitant, publicul nu se va plictisi, iar o oră se va scurge în câteva minute”, a precizat Marius Turdeanu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite