Problema veceurilor defulează la summit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia toaletelor din parlament este subiectul unei corespondenţe la nivel înalt între autorităţile de la Bucureşti şi comandamentul NATO de la Bruxelles Pregătirile febrile pentru

Situaţia toaletelor din parlament este subiectul unei corespondenţe la nivel înalt între autorităţile de la Bucureşti şi comandamentul NATO de la Bruxelles

Pregătirile febrile pentru organizarea summitului NATO trebuie să depăşească o chestiune delicată: situaţia toaletelor din Casa Poporului. Comandamentul NATO de la Bruxelles s-a interesat direct de numărul de veceuri din parlament. Soluţia NATO a fost închirierea de toalete speciale care costă 6.000 de euro pe săptămână, pentru diferitele tabieturi ale şefilor de stat.

Stenograma Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor din data de 12 martie arată că oficialii români iau foarte în serios problema veceurilor din parlament. Secretarul general adjunct al Camerei, Mihai Unghianu, a expus problema în şedinţă, după ce deputatul Sorin Paveliu a prezentat un material întocmit de arhitecta Casei Poporului, Anca Petrescu.

Ea protesta faţă de achiziţionarea a 1.000 de veceuri ecologice, care vor deservi cei peste 5.000 de participanţi la summit. "La fiecare cinci persoane să cumperi câte o toaletă în plus este chiar...", s-a arătat oarecum indignat Paveliu. Secretarul general adjunct al Camerei, Mihai Unghianu, le-a spus colegilor săi că interesul în problemă vine direct de la Bruxelles.

"Domnule preşedinte, problema acestor veceuri a fost sesizată de către Comandamentul NATO de la Bruxelles. Am avut o corespondenţă cu acest comandament în care mi-a arătat două lucruri. Prin vizitele pe care le-au făcut pe teren, dânşii au vizionat săli, după care s-a născut această problemă. Nu cunoşteau, de fapt, care este posibilitatea clădirii.

Le-am trimis acum două săptămâni pentru nivelul P1, nivelul P şi S1, unde se desfăşoară această reuniune, toate facilităţile oferite de noi, cu număr de cabine - bărbaţi, femei - ş.a.m.d. De asemenea, le-am făcut observaţia că eu, în calitate de gazdă, urmăresc ca participanţii la această reuniune să vadă mai întâi ce este în cadrul acestei clădiri", a fost răspunsul pe care l-a dat Unghianu.

Cabine de şase mii de euro bucata

Mihai Unghianu a explicat şi care a fost soluţia oferită de conducerea NATO. "Am primit acum trei zile o propunere de la ei, pentru şefii de stat, având în vedere vârsta, având în vedere tabieturile şi alte lucruri. Toaletele respective sunt nişte cabine speciale, care costă 6.000 de euro bucata, închiriate o săptămână, nu de cumpărat", a afirmat el. Oficialul român a menţionat că le-a spus celor de la Bruxelles că nu sunt fonduri suficiente pentru achiziţiile dorite de NATO.

"Vor ajunge la subsol"

"Şi le-am răspuns şi la acest lucru că: unu, noi nu mai avem sumele necesare pentru închirieri şi dacă au de gând să le închirieze, dar în niciun caz nu le vor pune dânşii unde vor, ci să vină să ne prezinte unde să le plaseze, pentru ca să nu strice arhitectura Casei. Deci vor ajunge ori la subsol, ori în altă parte, chiar dacă domniile lor le vor cumpăra. Pesemne că o să fiu pus la zid pentru incidentul acesta", a arătat Unghianu. Concluzia discuţiilor a fost că subiectul va fi urmărit cu maximă atenţie.

Anca Petrescu: "Avem destule toalete la Palatul Parlamentului"

Cea care a proiectat Palatul Parlamentului, arhitectul Anca Petrescu, susţine că nu este nevoie de închirierea unor toalete ecologice în vederea summitului NATO de la Bucureşti, grupurile sanitare din clădire fiind suficiente.

Adevărul: Se impune dotarea Palatului Parlamentului cu toalete ecologice în perspectiva summitului
NATO?

Anca Petrescu: Nu sunt necesare acele toalete ecologice. Consider că este umilitor să se ridice o asemenea problemă. Numărul de grupuri sanitare din Palatul Parlamentului este suficient. Trebuie spus şi faptul că nu sunt introduse toate grupurile sanitare în circuit, însă acest lucru se va întâmpla până la sfârşitul lunii. Este ruşinos să-ţi pui o asemenea problemă.

De fapt, chestiunea a fost lansată de cineva care vrea să vândă Camerei Deputaţilor aceste toalete. Suma e ridicolă! În spate este o afacere şi nu cred că vreun membru al Biroului Permanent va aproba acest lucru. Majoritatea grupurilor sanitare din Palatul Parlamentului au fost refăcute şi modernizate. S-au făcut investiţii serioase în acest sens.

- Cum se prezintă zonele din clădire destinate restaurantelor?

- S-au refăcut complet bucătăriile. Au fost aduse echipamente noi, s-a lucrat la sistemul de ventilaţie şi la instalaţiile electrice. Tot ceea ce trebuia făcut s-a făcut pentru a primi oaspeţi de vază. (George Rădulescu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite