Pro şi contra creditelor în franci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împrumuturile în monedă exotică şi-au continuat ascensiunea, în ciuda avertizărilor analiştilor Aprecierea puternică a francului din primele luni ale anului nu i-a intimidat pe

Împrumuturile în monedă exotică şi-au continuat ascensiunea, în ciuda avertizărilor analiştilor

Aprecierea puternică a francului din primele luni ale anului nu i-a intimidat pe românii interesaţi să plătească o dobândă mai mică la credite.

Creditele în franci elveţieni stârnesc, în continuare, opinii divergente în rândul analiştilor bancari. Pe de o parte sunt cei care susţin că, pe termen lung, un credit în monedă exotică este avantajos, iar de cealaltă parte sunt analiştii care accentuează riscurile asociate creditării în franci elveţieni.

În opinia lui Mihai Bogza, preşedintele Bancpost, pentru un beneficiar de credite în franci elveţieni importantă este evoluţia pe termen mai lung, şi nu pe perioade scurte, unde o anumită volatilitate este inerentă.

De exemplu, nivelul de ieri al cursului de schimb al francului este sensibil egal cu cel din noiembrie 2002 (2,2746 lei/franc elveţian pe 10 iunie şi 2,2786 lei/franc elveţian pe 4 noiembrie).

"Altfel spus, un client care ar fi luat un credit în franci elveţieni acum şase ani ar fi câştigat de două ori faţă de un client care ar fi luat un credit în lei: o dată din diferenţa de inflaţie dintre Elveţia şi România, care a fost în fiecare an de câteva procente bune, iar a doua oară din diferenţa de dobândă dintre francul elveţian şi leu, de alte câteva procente anual. Nu ar fi fost deloc o afacere rea", explică Bogza.

Riscul valutar la euro va dispărea

Pe de altă parte însă, trebuie să ţinem cont de faptul că în cel mult şase ani ţara noastră va adopta moneda unică europeană.

Astfel, românii care îşi cumpără, acum, o casă pe credit în franci elveţieni vor continua să fie expuşi riscului valutar chiar şi după 2012-2014, spre deosebire de cei care au optat pentru un împrumut în euro. "Avantajul principal al creditării în franci elveţieni este reprezentat de dobânzile mai mici.

Pe termen lung se pune însă problema riscului valutar. Totuşi, acum, aceasta nu pare să fie principala preocupare a populaţiei", explică Lucian Anghel, economist-şef la BCR.

Datele BNR arată că în primul trimestru din 2008, apetitul românilor pentru creditele în valute exotice nu a scăzut. Din contră, volumul împrumuturilor în valute exotice a crescut cu aproximativ 30% în primele trei luni, spre deosebire de cele în euro, care au avansat cu 8%, sau de cele în lei, pentru care creşterea a fost de 6,3%.

Creditele în CHF, tactică bancară

Cert este că băncile care au introdus în ofertă credite în franci au reuşit să câştige clienţi din rândul românilor dornici să acceseze un credit mai ieftin pentru achiziţia unui imobil. Iar băncile care au ales să nu introducă împrumuturile în valute exotice şi-au argumentat opţiunea subliniind numeroasele riscuri asociate creditării în CHF.

Practic, cei care au avut de plătit rate în franci elveţieni au avut de suferit de pe urma aprecierii puternice a acestei monede de la începutul anului. Evoluţia a avut loc pe fondul crizei economice care persistă la nivel mondial şi care a reorientat investitorii spre active mai sigure, între care aurul şi francul elveţian.

Astfel, în intervalul ianurie-martie 2008, leul s-a depreciat cu peste 4% în faţa CHF, pe măsură ce cursul de schimb euro/leu a crescut, iar cel euro/franc a scăzut. Iar creşterea ratelor la creditele în franci a fost pe măsură. Totuşi, în ultima perioadă, cursul de schimb CHF/RON a început să coboare, determinând, implicit, o scădere a ratelor pentru aceste credite.

"Pe termen lung, pot fi constatate avantajele costurilor mai reduse ale împrumuturilor în CHF. Singurul dezavantaj este dat de riscul valutar, care se poate materializa sau nu, ba chiar se poate constitui într-un avantaj, dacă ne uităm la aprecierea masivă a leului faţă de franc în ultimii şase ani", concluzionează preşedintele Bancpost.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite