Prizonierii iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Focşani, munţii de zăpadă de pe trotuare îi împiedică pe localnici să circule în condiţii normale
În Focşani, munţii de zăpadă de pe trotuare îi împiedică pe localnici să circule în condiţii normale

Stratul de zăpadă din Focşani a ajuns la 65 de centimetri, magazinele nu mai pot fi aprovizionate, iar maidanezii înfometaţi atacă oamenii de pe stradă.

Codul portocaliu emis de meteorologi a fost prelungit de autorităţi până astăzi la ora 22.00. În prezent, opt judeţe din România sunt grav afectate de zăpadă şi viscol. 49 de drumuri naţionale erau oprite circulaţiei ieri, la închiderea ediţiei, iar numărul morţilor din cauza gerului a ajuns la 39, potrivit subsecretarului de stat Raed Arafat. Cele mai afectate judeţe sunt Vrancea, Călăraşi, Teleorman, Constanţa, Ilfov, Galaţi şi Brăila.

Stare de urgenţă în Focşani

Zăpada căzută în ultimele zile în Focşani a atins cantităţi istorice. Luni, la Staţia Meteo a fost anunţat un strat de zăpadă de 65 de centimetri. În aceste condiţii, toate drumurile naţionale s-au închis până ce codul portocaliu va fi ridicat, iar aprovizionarea cu alimente a magazinelor decurge greoi. „Carne proaspătă nu mai putem aduce, pentru că drumul până la secţia de tranşat este închis. Mai avem totuşi carne congelată în depozitul magazinului", ne spune Lileana Zanfir, patronul unuia dintre principalele supermarketuri din Focşani.

„Uite tocmai de unde aduc pâinea! Am mers 300 de metri cu lăzile în mână, pentru că nu putem ajunge cu maşina la magazin", spune şi Mitică Corbu, angajat al unei firme de panificaţie. Pentru că străzile sunt blocate, maşinile de la salubritate nu vor ajunge până vineri să ia gunoiul din faţa blocurilor. Priveliştea în jurul blocurilor este una dezolantă. „Oamenii noştri au făcut doar pârtii către pubele, că maşina nu poate intra pe străzi. Şi chiar dacă ar putea intra, nu avem unde depozita deşeurile menajere", a precizat Viorel Profiroiu, şeful Direcţiei de Salubritate din Focşani. Pe străzi şi-au făcut apariţia şi câinii vagabonzi, care, din lipsa hranei, au devenit extrem de agresivi. Ieri, două femei din Focşani au fost muşcate în aceeaşi zonă a oraşului, la intervale scurte de timp, patrupedele fiind flămânde.

Trece viscolul, reîncepe gerul

Şapte ambulanţe au fost blocate ieri în Brăila, Ilfov şi câte una în Călăraşi şi Giurgiu, echipajele ISU şi SMURD încearcând să intervină în 32 de cazuri la care nu s-a putut ajunge, a declarat, ieri, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

El a spus că cea mai grea situaţie este în judeţul Vrancea, unde sunt mai multe persoane blocate, printre care şi o femeie însărcinată care a intrat în travaliu de luni, în localitatea Vintileasca. Raed Arafat a adăugat că, potrivit situaţiei anunţate până ieri la ora 12.00, echipajele SMURD şi ISU încearcau să ajungă la alte trei gravide din Vrancea, transportarea la spital a femeilor însărcinate fiind considerată prioritară.

De asemenea, elicopterele Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu echipaje SMURD, au intervenit în Iaşi şi au transportat alte două gravide la spital. Meteorologii au prelungit avertizarea de cod portocaliu de ninsori şi viscol pentru opt judeţe din sud-estul ţării până astăzi, când va intra în vigoare avertizarea cod galben de ger în toată ţara, până duminică dimineaţă. Codul galben de ger va intra în vigoare de astăzi şi până duminică, la ora 10.00, în toată ţara, temperaturile minime ajungând până la -25 de grade.

49 de drumuri naţionale închise

Ieri, până la închiderea ediţiei noastre, comunicatele oficiale ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri (CNADNR) arătau că 49 drumuri erau închise din cauza ninsorilor abundente. Pe alte 15 tronsoane de importanţă naţională, circulaţia era îngreunată şi se desfăşura cu restricţii de tonaj.

„Drumurile vor fi redeschise în funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice. CNADNR roagă participanţii la trafic să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră în vederea prevenirii ambuteiajelor. Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul CNADNR, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesând pagina de internet www.cnadnr.ro.

Evitaţi Bulgaria!

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează persoanele interesate în legătură cu dificultăţile de circulaţie existente în Bulgaria ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele ore. Agenţia bulgară „Infrastructura rutieră" informează că  27 de regiuni bulgare  (din cele 28) se află sub cod portocaliu şi recomandă cetăţenilor să nu călătorească decât în cazuri de strictă urgenţă.

Începând de ieri este interzisă circulaţia camioanelor de peste 10 tone pe toate drumurile din Bulgaria şi toate drumurile din regiunea Ruse au fost închise circulaţiei. Sunt închise şi punctele de trecere a frontierei româno-bulgare de la Ruse-Giurgiu şi Negru Vodă-Kardam, ca urmare a zăpezilor abundente, precum şi punctul de frontieră bulgaro-turcă, Kapitan Andreevo, din cauza inundaţiilor din zonă.

Cetăţenii români aflaţi în trafic pe teritoriul Bulgariei şi care se confruntă cu probleme deosebite, sunt sfătuiţi să apeleze telefonul de urgenţă 112 sau, în funcţie de specificul situaţiei, numărul de urgenţă al Ambasadei aflat la dispoziţia cetăţenilor români: 00359.884.137.482.

"Oamenii noştri au făcut doar pârtii către pubele, că maşina nu poate intra pe străzi. ''
Viorel Profiroiu
şeful Direcţiei de Salubritate din Focşani

39 de persoane au murit, până acum, din cauza gerului şi a viscolului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite