Privatizarea este o solutie in Sanatate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Privatizarea serviciilor de dializa a implinit un an. Raportul de evaluare a fost prezentat, ieri, in premiera, la dezbaterea organizata de ziarul Adevarul - ,Poate fi privatizarea o solutie in

Privatizarea serviciilor de dializa a implinit un an. Raportul de evaluare a fost prezentat, ieri, in premiera, la dezbaterea organizata de ziarul Adevarul - ,Poate fi privatizarea o solutie in Sanatate?".Concluziile arata ca au scazut semnificativ costurile tratamentului, dializa este de calitate, iar pacientii se declara mai multumiti. Calitatea dializei realizate in centrele private este demonstrata prin cresterea concentratia de hemoglobina in organismul pacientilor ca si a albuminei din sange, ceea ce inseamna o ingrijire de calitate cu cele mai performante medicamente si o hrana mai buna. Invatamantul medical se desfasoara mai bine decat inainte de externalizarea serviciilor, risipind astfel temerile celor care se opuneau privatizarii. Instruirea personalului, inlocuirea aparatelor uzate si introducerea unui formular de urmarire a pacientului in centrele privatizate au facut ca pacientii sa nu mai fie nevoiti sa petreaca noptile in aceste unitati. ,Ministerul Sanatatii trebuie sa-si revizuiasca politica, astfel incat dializa sa devina o prioritate", a declarat Virgil Paunescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Pacientii nu vor sa se intoarca la vechiul sistem
In prezent, functioneaza 8 centre private care trateaza un sfert din bolnavii din Romania. Investitiile facute s-au situat la 3,4 milioane de euro si au insemnat si reamenajarea spatiilor, mai ales ca in unele centre de stat nu existau conditiile proprii desfasurarii unei activitati medicale. "Unica solutie este regimul privat al centrelor de dializa", a declarat prof. dr. Gabriel Mircescu, copresedinte al Comisiei de Nefrologie. Evaluarea dupa 6 luni a urmarit si perceptia bolnavului si a personalului medical. ,Pacientii au fost intrebati cum se simt, iar raspunsul a fost ca se simt mai bine. Au fost chestionati si daca doresc sa se intoarca la vechiul sistem, iar reactia a fost una agresiva, ca nu vor acest lucru", a declarat dr. Vasile Cepoi, director general la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. La dezbaterea organizata de ziarul Adevarul au participat medici specialisti, precum si cei care au investit in aceste centre de dializa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite