Privatizarea distribuţiilor de electricitate va fi întârziată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul economiei, Codruţ şereş, a declarat, ieri, pentru Adevărul, că va prelungi termenele în privatizarea distribuţiilor de electricitate. "Categoric, privatizarea distribuţiilor de

Ministrul economiei, Codruţ şereş, a declarat, ieri, pentru Adevărul, că va prelungi termenele în privatizarea distribuţiilor de electricitate. "Categoric, privatizarea distribuţiilor de electricitate va fi una întârziată. Nu e grabă nici cu energia electrică. În ceea ce priveşte Romgaz, am spus-o dintotdeauna că nu e o prioritate. Eu, unul, nu am de gând să privatizez Romgaz, nu avem încheiat niciun contract de consultanţă cu cineva în acest sens", a afirmat şereş.
Potrivit acestuia, procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, câştigat de Enel, va continua, însă orice decizie privind viitoarele privatizări în domeniul energetic va fi luată după ce consultantul desemnat de Transelectrica, compania Parsons Brinkerhoff Power, va finaliza studiul asupra pieţei de energie din România. şereş a precizat că, în opinia sa, "se exagerează foarte mult" în discuţiile privind Petrom. "Ceea ce nu înseamnă că acest contract de privatizare este unul foarte bun", a adăugat ministrul economiei. Procesul de privatizare pentru cele trei distribuţii de electricitate era programat să fie finalizat anul viitor. şereş a mai declarat că va prezenta preşedintelui Traian Băsescu, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a ţării (CSAT), care va avea loc miercuri, 22 noiembrie, "ceea ce i s-a cerut", inclusiv o analiză asupra contractului de privatizare a Petrom.
Traian Băsescu a convocat pentru miercuri şedinţa membrilor CSAT, în care va fi prezentat, potrivit unui comunicat recent al Preşedinţiei, contractul de privatizare a Petrom cu firma austriacă OMV, a societăţilor de distribuţie a energiei, precum şi studiul de consultanţă pentru privatizare. Pe ordinea de zi a şedinţei va figura, de asemenea, şi problematica resurselor energetice pentru perioada de iarnă.
În această ipostază se va discuta situaţia în care se află stocurile, precum şi contractele de achiziţii pentru cărbune şi gaze. În acelaşi timp, vor fi supuse analizei membrilor CSAT preţurile de achiziţii la import ale acestor produse. şedinţa CSAT va mai analiza şi efectele procesului de privatizare asupra securităţii energetice şi a economiei naţionale. Preşedintele Băsescu a anunţat, miercurea aceasta, că i-a cerut ministrului economiei ca procedurile de privatizare ale companiilor din domeniul energetic, în special Romgaz, să nu fie accelerate, cel puţin până ce rezultatele privatizării Petrom nu vor fi analizate. "Vă pot spune că acum o lună i-am cerut ministrului industriilor (Codruţ şereş, ministrul economiei şi comerţului, n. red.) să nu accelereze procesul de privatizare a altor companii distribuitoare de energie, vizând, în mod deosebit, Romgaz, urmând ca acest proces să fie reluat după ce se face o analiză a rezultatelor privatizărilor în domeniul energetic de până acum, inclusiv privatizarea Petrom, dar şi a distribuţiilor de gaze", afirma Băsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite