Principele Radu, în malaxorul dosarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palatului Culturii, sub patronajul Casei Regale, dar şefii judeţului sunt foarte speriaţi de prezenţa numelui principelui Radu pe un caiet găsit la Revoluţie în biroul fostului prim-secretar

Palatului Culturii, sub patronajul Casei Regale, dar şefii judeţului sunt foarte speriaţi de prezenţa numelui principelui Radu pe un caiet găsit la Revoluţie în biroul fostului prim-secretar Maria Ghiţulică. .
Pe de altă parte, disidentul anticomunist Liviu Antonesei, cunoscut scriitor, declară că a răsfoit caietul cu pricina şi a dat acolo peste numele lui Duda, actor la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" înainte de 1989. "Prima dată am văzut această listă în zilele Revoluţiei. Pe timpul Mariei Ghiţulică era încuiată în seiful acesteia. Apar acolo sute de nume, deoarece la fiecare literă sunt câteva zeci de astfel de nume. A fi persoană de sprijin înseamnă totul. Securitatea avea nevoie de tine, tu erai membru de partid, primul secretar dădea ordine, iar ei se foloseau de tine cum voiau. Există posibilitatea ca, persoane care nu au avut nicio treabă cu Securitatea, să apară pe acea listă. În cazul lui Radu Duda există trei posibilităţi. Fie a colaborat cu Securitatea, fie a plecat în străinătate şi, la întoarcere, a fost obligat prin lege să facă o notă privind plecarea sa peste hotare. O a treia variantă, era un nume la norma vreunui securist", a declarat Antonesei.

Principele Radu: "Am refuzat colaborarea cu Securitatea"
Principele Radu a negat orice legătură cu Securitatea. "Este o informaţie care, în ultimii zece ani, a fost adusă la suprafaţă o dată la doi ani, în special în presa ieşeană. Cineva îşi aduce aminte de ea în momente importante din viaţa mea. Acum, într-un moment agitat prin prisma dezvăluirii unor noi informatori ai Securităţii, numele meu a apărut din nou. Indiferent de răspunsul meu şi de adevăr, momentul în sine poate crea o isterie în capul celor care se lovesc de astfel de informaţii", a explicat principele. Radu de Hohenzollern a mai subliniat că implicarea absurdă a Casei Regale în acest moment în scandalul colaboratorilor Securităţii este doar o încercare de destabilizare a instituţiei şi nu va duce la dezvăluiri senzaţionale. "Eu nu am colaborat cu Securitatea. Apariţia numelui meu în acel caiet ar putea fi legată de un turneu de teatru din Israel, la care am participat în 1986. Chiar cu câteva luni înainte de plecare, s-a încercat racolarea mea. Am refuzat politicos şi de atunci nu am mai fost contactat. Nu am scris nicio notă pentru Securitate", a mai explicat principele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite