Principala primejdie după Holocaust

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de două minute, sirenele au răsunat, ieri, pe străzile israeliene în amintirea victimelor Holocaustului. şcolari, politicieni, muncitori au păstrat un moment de tăcere, iar traficul a fost

Timp de două minute, sirenele au răsunat, ieri, pe străzile israeliene în amintirea victimelor Holocaustului. şcolari, politicieni, muncitori au păstrat un moment de tăcere, iar traficul a fost suspendat în Tel Aviv. Simbolic, au fost aprinse şase torţe în memoria celor şase milioane de evrei ucişi de nazişti. La obişnuita ceremonie de la Yad Vashem au participat politicieni, rude ale evreilor morţi în lagărele de concentrare, precum şi supravieţuitori ai Holocaustului.
Într-un discurs, preşedintele israelian, Moshe Katsav, a cerut lumii întregi să nu ignore ameninţările continue la adresa statului Israel. "Rog Occidentul să nu păstreze tăcerea în faţa naţiunilor care încearcă să obţină arme nucleare şi care se roagă pentru distrugerea statului Israel", a spus Katsav, fără a rosti însă numele Iranului. Discursul premierului nu a fost însă la fel de subtil, Ehud Olmert asigurând că Israelul are capacitatea de a se apăra în faţa pericolelor venite din partea oricărui inamic.
În Polonia, la "marşul supravieţuirii", pe drumul ce leagă lagărele de exterminare Auschwitz şi Birkenau, a participat, lângă alte mii de persoane, şi fostul premier israelian Shimon Peres, acum în vârstă de 82 de ani. "De la Hitler încoace, Ahmadinejad este primul care a declarat că poporul evreu trebuie exterminat", a declarat Peres la Cracovia. "Hitler a conceput lagăre de exterminare, Ahmadinejad vrea să construiască bomba în scopuri, aşa susţine el, civile. ştim exact ce are de gând, iar declaraţiile sale trebuie luate în serios", a conchis fostul premier. Recent, ministrul apărării israelian, Shaul Mofaz, calificase programul nuclear iranian ca fiind cea mai mare ameninţare la adresa evreilor de după Holocaust.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite