Primul documentar din seria "Al doilea război mondial, aşa cum l-au văzut germanii": Istoria panzerelor 1914 - 1945

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul" şi „Historia" vă prezintă începând cu data de 15 iunie, 14 documentare istorice despre armata germană în cel de-al Doilea Război Mondial. Documentarele vor fi difuzate câte unul pe săptămână, integral pe site-ul adevarul.ro şi parţial pe historia.ro, prefaţate de scurte interviuri cu istorici renumiţi din România. Primul documentar vă prezintă evoluţia tancurilor germane între 1914 şi 1945.

Citiţi şi:
VIDEO Istoricul Mihai Retegan, despre tancurile germane: În 1939, Germania era surclasată la toate categoriile de armament de către adversarii ei

Primul Război Mondial a adus pe frontul de luptă o nouă armă capabilă să străpungă fortificaţiile defensive. Tancul dezvoltat la început puternic de către britanici nu a schimbat decisiv istoria războiului, dar avea să fie factorul determinant în luptele din cea de-a doua conflagraţie mondială. Deşi Germania a produs doar douăzeci de tancuri de concepţie proprie până în 1918, totul avea să se schimbe odată cu accederea lui Hitler la putere şi reorganizarea Werchmahtului.

Citiţi şi:

Tancul - Calul de foc al timpurilor moderne

Aliaţii pregăteau un război bacteriologic împotriva Germaniei naziste

Cum o poză excelentă a devenit un instrument de propagandă!

Spionii Moscovei ştiau din 1939 de „decizia definitivă a Berlinului" de a ataca URSS

Până în 1933, Germania, constrânsă de prevederile Tratatului de la Versailles, va dezvolta şi produce doar un singur tip de tanc, Panzer I, sub acoperirea unui tractor agricol. Acest lucru avea să se schimbe începând cu 1934. Sub atenta supraveghere şi îndrumare a colonelului Heinz Guderian, diviziile de tancuri construite de industria germană vor deveni punctul central al puterii naziste în al Doilea Război Mondial şi vor lupta conform cu ceea ce avea să fie cunoscut ca „doctrina Blitzkrieg" (războiul fulger).

Află ce spune reputatul istoric Mihai Retegan despre armele secrete ale lui Hitler VIDEO

Click aici pentru a vedea o galerie foto cu armele secrete ale lui Hitler

Franţa avea să plătească preţul suprem neîncrederii arătate tancului în perioada interbelică. Dacă Germania nazistă îşi crease divizii întregi care puteau acţiona autonom, strategii francezi priveau mai degrabă tancul ca un mijloc de sprijinire a infanteriei, şi nu invers, spre disperarea tânărului ofiţer Charles de Gaulle.

Folosindu se de „binomul" tanc - aviaţie, Germania hitleristă a spulberat Polonia, în 1939, sub privirile Franţei, care nici în ultimul moment nu a înţeles importanţa diviziilor de tancuri. Ba mai mult, a subestimat capacitatea tancurilor germane de a traversa Ardeni şi apoi râul Meuse, pentru a rupe liniile franceze la Sedan, aşa cum avea să se întâmple în 1940. Rapiditatea şi uşurinţa cu care a fost cucerită Franţa s a datorat folosirii tancului în mari grupuri de luptă.


Până la sfârşitul războiului Weramachtul, şi a mărit puterea de foc şi blindajul tancurilor. Dacă la începutul războiului, Panzer I avea doar două mitraliere, Panzer IV, „greul" designului timpuriu de război german, era dotat cu un tun de 75 milimetri cu viteză iniţială mică şi cântărea sub 20 de tone. Spre sfârşitul războiului, standardul tancului mijlociu german, Panther, avea montat un puternic tun de 75 milimetri cu viteză iniţială mare şi cântărea 45 de tone. În 1943, Germania va arunca în focul războiului cel mai de temut tanc proiectat de inginerii nazişti - Tiger I. Era deja prea târziu pentru soarta războiului.

Primul documentar din seria "Al doilea război mondial, aşa cum l-au văzut germanii": Istoria panzerelor 1914 - 1945 / Click pe poza de mai jos pentru a vedea documentarul!

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite