Primul bogătaş de top Forbes condamnat definitiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Carabulea va lăsa pentru  un an şi jumătate administrarea  imperiului său economic
Ilie Carabulea va lăsa pentru un an şi jumătate administrarea imperiului său economic

Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea a fost condamnat definitiv la închisoare într-un dosar de corupţie. Un fost prim-procuror, condamnat şi el, a încercat să-i pună pile la procurorul general.

Preşedintele Băncii Carpatica a fost condamnat ieri de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 18 luni de închisoare cu executare. Magistraţii au stabilit că Ilie Carabulea, un influent om de afaceri din Sibiu, l-a mituit pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu pentru ca acesta să îl pună în legătură cu procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. În acelaşi dosar, fostul prim-procuror Florin Apostu va executa o pedeapsă de 5 ani de închisoare, iar alte trei persoane au primit pedepse cuprinse între un an şi două luni şi doi ani şi şase luni cu executare. Toţi inculpaţii din dosar au fost condamnaţi şi la Curtea de Apel Constanţa, acolo unde a fost strămutat dosarul.

Conform procurorilor anticorupţie, în anul 2010, Ilie Carabulea a apelat la prietenul său, prim-procurorul Florin Apostu, pentru a-i facilita o întâlnire cu procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. Carabulea spera să-şi poată rezolva astfel unele probleme judiciare pe care le avea în acea perioadă. Şeful Parchetului local Sibiu a apelat la tatăl procurorului general, cu care a purtat convorbiri telefonice pentru intervenţie, dar Ion Lascu a evitat să îi facă legătura cu fiica sa.

Stenograma

Apostu: Tovarăşu' Ilie şi Carabulea mă tot bate la cap, că el ar vrea să se ducă în audienţă la Bucureşti. Şi zic: nu ştiu, frate. Nu ştiu dacă e-n ţară.
Lascu: Nu ştiu. Nici eu n-am vorbit de-o săptămână cu ea şi nu ştiu dacă primeşte în audienţă. Ştii tu cum e cu Carabulea şi Sibiu, şi chestii. Ştii şi... audienţa.

Apostu: Am luat-o şi eu pe departe. Zic: ba' nu răspunde.
Lascu: Băi, aia e şi una, în al doilea rând a încercat şi partea adversă să ajungă la ea şi l-a refuzat. Şi-apoi îţi dai seama dacă ajunge asta, îţi dai seama ce... (neinteligibil).
Apostu: Da' cu cine se cearta? Nu se ştie.
Lascu: Păi, cu Înalt Preasfinţitul ăsta de la Sibiu.
Apostu: Aaa, nu mă, nu.
El are altă prostie (neinteligibil).
Lascu: Aoleu.
Apostu: Cu diurnele şi cu prostii.
Lascu: No, lasă acuma, no. Că nu ştiu. Să vedem, s-o întreb, no.
Apostu: Pune-l, mă, pe hârtie, că trimitem!
Lascu: Da, sigur. Să trimită un memoriu acolo şi gata. Sigur că da, e mai bine aşa.

În sarcina prim-procurorului sibian Florin Apostu s-au reţinut şapte infracţiuni de luare de mită, două de trafic de influenţă, 56  de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Răspunsul procurorului general al României către Atlassib, companie ce aparţine omului de afaceri Ilie Carabulea, arată că influenţa lui Florin Apostu nu a funcţionat. Kovesi nu a aprobat primirea lui Carabulea în audienţă şi i-a explicat de ce sesizările sale, care fuseseră examinate şi anterior, nu îndeplineau condiţiile legale pentru promovarea unui recurs în interesul legii.

Maşinile lui Carabulea, conduse de Apostu

Scopul lui Carabulea era să obţină de la procurorul general promovarea unui recurs în interesul legii, pentru procesele pierdute de firmele sale. Din memoriul Atlassib către Kovesi reiese că este vorba de o hotărâre de guvern, care nu este interpretată unitar de instanţe şi din cauza căreia firma a pierdut mai multe procese cu propriii angajaţi.

Conform procurorilor, prim-procurorul Florin Apostu beneficia de mai multe servicii din partea omului de afaceri Ilie Carabulea. Din cercetările procurorilor DNA rezultă că prim-procurorul Apostu ar fi folosit fără să plătească nimic, din 2006 până în prezent, succesiv, două  autoturisme ale Atlassib Leasing IFN SA, cumpărate în leasing de Intermedia SRL, ambele firme avându-l ca acţionar pe Ilie Carabulea, un WV Passat si un Audi A8. În plus, a beneficiat şi de revizii gratuite de 40.000 de lei la un autoturism Peugeot. Conform procurorilor, prim-procurorul Apostu se ocupa cu măsluirea dosarelor penale. Contra unor sume de bani, el schimba acte în dosare, semna în locul poliţiştilor sau dădea soluţii favorabile celor care îi cumpărau bunăvoinţa. Cele mai multe cazuri erau legate de infracţiuni rutiere.

Dosare măsluite sau inventate

De exemplu, în septembrie 2010, Apostu a acceptat să primească de la Tiberiu Popescu o sumă de bani pentru a soluţiona favorabil un dosar penal în care o persoană era cercetată pentru ucidere din culpă. Cuantumul sumei de bani urma a fi comunicat după studierea dosarului.

În perioada septembrie - octombrie 2010, Apostu, în calitatea sa de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în înţelegere cu Popescu, a stabilit să întocmească unei persoane un dosar penal, în mod fictiv, în scopul de a o determina să achite unui prieten al ambilor inculpaţi o datorie recunoscută printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, dar care nu fusese supusă executării silite. Cei doi au stabilit ca, după plata datoriei, să primească echivalentul a 20 la sută din valoarea sumei recuperate.

Şpagă cu repetiţie

Prim-procurorul Florin Apostu nu refuza niciun fel de mită. În 2010, a primit de la două persoane produse alimentare şi a solicitat de la o altă persoană suma de 2.000 de euro pentru a soluţiona favorabil două dosare penale privind infracţiuni rutiere. Inculpatul a mai primit băuturi alcoolice de la o persoană pentru a interveni pe lângă judecători în scopul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti favorabile.

Afacerile lui Carabulea

Ilie Carabulea (65 de ani) are afaceri în domeniul transporturilor, turism, bancar, asigurări şi imobiliare, iar averea lui se ridică la 150 de milioane de euro, potrivit estimărilor „Forbes România" (foto).

A intrat în busines­sul românesc în urmă cu 21 de ani, când, cu 15,3 milioane de lei, şi-a deschis o afacere în transpoturi. Carabulea deţine mai multe companii în domeniul transportului rutier şi are o flotă de aproximativ 1.000 de autocare. Omul de afaceri sibian este proprietarul transportatorului rutier internaţional Atlassib şi al operatorilor rutieri de curse interne Transdara şi Transmixt.

Toate aceste companii sunt incluse, alături de alte 24, în holdingul Atlassib. La nivelul întregului holding, Carabulea estima anul trecut că cifra de afaceri se ridică la aproximativ 65 de milioane de euro. Ilie Carabulea este principalul acţionar al Băncii Comerciale Carpatica. El deţine în mod direct 41,29% din acţiunile băncii comerciale şi alte 4,55% prin compania Atlassib. Banca este evaluată pe bursă la 43 de milioane de euro şi a trecut pe profit în primul trimestru, cu un câştig de 8,54 milioane de lei.

Anul trecut, banca a raportat pierderi de 31,5 milioane de lei. În ultimii ani au existat mai multe zvonuri privind vânzarea Băncii Comerciale, având în vedere nevoia de capitalizare a instituţiei. În toamna anului trecut se vehicula intrarea fondului de private equity AnaCap în acţionariatul Băncii Carpatica şi, deşi negocierile ajunseseră într-un stadiu avansat, acestea au rămas în aer.

A demisionat de la bancă

Ilie Carabulea a demisionat joi din funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Carpatica, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu executare. Consiliul de Supraveghere l-a ales în locul lui Carabulea, în funcţia de preşedinte al Consiliului, pe Nicolae Petria, urmând a fi convocată Adunarea Generală a Acţionarilor pentru completarea componenţei acestei structuri, potrivit unui raport transmis Bursei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite