Primul spital al bisericii se deschide la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea medicală, singura din România ridicată din fondurile BOR, va fi inaugurată la începutul lunii aprilie Centrul de Diagnostic şi Tratament "Providenţa", proiect finanţat exclusiv

Unitatea medicală, singura din România ridicată din fondurile BOR, va fi inaugurată la începutul lunii aprilie

Centrul de Diagnostic şi Tratament "Providenţa", proiect finanţat exclusiv de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB), este dotat cu aparatură de ultimă generaţie. Unitatea medicală a fost amenajată într-o clădire nouă, situată într-un cartier mărginaş al Iaşiului, numit CUG. Pe lângă saloane şi sălile de operaţie, pacienţii vor avea la dispoziţie sală de lectură, bibliotecă şi o capelă. Pentru o anumită categorie socială, serviciile medicale vor fi gratuite, restul pacienţilor având nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie.

Noul spital face parte din Complexul Medico-Social aparţinând MMB, denumit Centrul Medical "Providenţa" şi înfiinţat la Iaşi în urmă cu 10 ani, la iniţiativa fostului mitropolit Daniel, actualul patriarh. Conform reprezentanţilor Mitropoliei, spitalul va funcţiona în regim nonprofit şi va avea într-o primă fază 43 de paturi.

"Unitatea este structurată pe cinci niveluri, de la subsolul tehnic la etajul II saloanele fiind, de fapt, nişte rezerve cu unu până la patru paturi. Toate separeurile sunt dotate cu duşuri şi toalete", explică preotul Ion Şerban, administratorul proiectului. Conform acestuia, un atu al noului spital este dotarea blocului operator cu o instalaţie de ultimă generaţie cu flux laminar, de tip "Carrier" , care asigură filtrarea superioară şi condiţionarea aerului în cele două săli de operaţie din dotare.

Obstetrică-ginecologie, una dintre secţiile de bază

Un alt avantaj al centrului este oferirea unei game variate de servicii medicale, din care nu lipsesc specializările cardiologie, gastroenterologie, nefrologie, pneumologie, ORL sau obstetrică-ginecologie. De îngrijiri vor mai beneficia şi alţi pacienţi, suferinzi de afecţiuni din domeniile chirurgiei plastice şi recuperatorii, ortopediei sau chirurgiei generale.

Spitalul va avea şi farmacie proprie, cu dublu regim: pentru publicul larg, dar şi pentru eliberarea medicamentelor necesare pacienţilor internaţi. "Iniţiativa este bună, mai ales că este vorba de o clădire nouă, de aparatură care poate nu o găsim în alte spitale din Iaşi. Sperăm însă să nu se trateze aici numai preoţii, ci toată lumea bolnavă", susţine Vasile Panait, un pensionar din Iaşi.

Următorul spital, la Bucureşti

Un alt avantaj al noului spital este colaborarea cu o parte din cei mai renumiţi medici ieşeni, care îşi desfăşoară activitatea de bază în alte spitale de stat. "Pentru mine va fi şi o nouă provocare profesională. Evident, nu voi lucra ca la spital, în fiecare zi, ci doar de două-trei ori pe săptămână", ne-a declarat prof. dr. Cristian Dragomir, fostul rector al UMF "Gr.T.Popa" Iaşi şi şeful Clinicii a-III-a Chirurgie a Spitalului "Sf. Spiridon" din Iaşi. "Pe lângă personalităţi deja remarcate în medicina ieşeană, care vor lucra part-time în spitalul nostru, avem propriii angajaţi, cadre medii şi doctori pentru fiecare specialitate în parte", mai susţine preotul Ion Şerban.

Acesta subliniază că proiectele Bisericii Ortodoxe Române în domeniul medical nu se opresc aici, urmând a fi dezvoltate în cel mai scurt timp şi alte spitale de acest tip în mai multe zone din ţară. Primul oraş pe lista priorităţilor, unde se va construi un spital din fondurile bisericii, aşa cum susţine preotul Ion Şerban, este Bucureştiul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite