Primul fond de investiţii cu strategie de protecţie a capitalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raiffeisen Asset Management va lansa, în septembrie, fondul Confort ce urmăreşte limitarea pierderilor în momentele de corecţie a pieţelor financiare. Investitorii cu aversiune la risc vor

Raiffeisen Asset Management va lansa, în septembrie, fondul Confort ce urmăreşte limitarea pierderilor în momentele de corecţie a pieţelor financiare.

Investitorii cu aversiune la risc vor putea plasa banii într-un nou produs financiar. Dacă până în prezent, cele mai sigure investiţii puteau fi realizate fie în depozite bancare, fie în fonduri monetare sau de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, începând cu această toamnă, clienţii fondurilor deschise pot opta pentru un produs care asigură atât capitalul investit, cât şi randamentele activelor riscante.

Până la sfârşitul trimestrului trei din 2007, Raiffeisen Asset Management va administra patru fonduri deschise de investiţii. Pe lângă cele două lansate în 2006, administratorul a anunţat, ieri, două noi produse: "Confort" cu strategie de protecţie a capitalului şi "Raiffesien România Acţiuni" cu grad ridicat de risc.

"Până acum am oferit clienţilor noştri două produse conservatoare, pentru că principalul obiectiv a fost construirea şi consolidarea credibilităţii clienţilor în fondurile de investiţii", subliniază Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management. Evoluţia pieţei dictează ponderea activului riscant Fondul mutual Raiffeisen Confort oferă posibilitatea obţinerii randamentelor mai mari aferente pieţei de capital, dar şi confortul unei strategii investiţionale care vizează evitarea pierderilor, a explicat Mihail Ion.

Astfel, fondul va avea deţineri în valori mobiliare şi instrumente ale pieţei monetare emise de statele membre ale Uniunii Europene. Fondul îşi propune capitalizarea câştigurilor de pe piaţa de capital atunci când piaţa de acţiuni creşte, dar şi evitarea pierderilor în cazul unei scăderi. Strategia CPPI (constant proportion portfolio insurance) este folosită la nivel internaţional atât pentru administrarea fondurilor de investiţii, cât şi a celor de pensii.

Astfel, în condiţiile de evoluţii nefavorabile a cotaţiilor acţiunilor, obiectivul fondului este reprezentat de limitarea scăderii valorii unităţii de fond sub valoarea iniţială după doi de la data lansării fondului. În acelaşi timp, administratorii vor urmări limitarea scăderii valorii unităţii de fond sub nivelul de 90% din valoarea iniţială pe parcursul fiecărei perioade investiţionale.

La doi ani de la momentul lansării, pragul urmărit se modifică la nivelul ultimei valori înregistrate de unitatea de fond la momentul respectiv. Clienţii ce vor subscrie la acest fond nu vor plăti comision de cumpărare. Pe de altă parte, în cazul răscumpărării, comisioanele variază între 0% (dacă retragerea se realizează după mai mult de un an de la data achiziţiei), şi 3% din valoarea la zi a unităţilor (retragere mai repede de 91 zile).

Totodată, comisionul de administrare este de 1,4% aplicat la media lunară a valorii activelor totale ale fondului, la care se adaugă un comision de 1,6% aplicat la media lunară a valorii activului riscant. Astfel, pe măsură ce performanţele fondului sunt mai ridicate, clientul plăteşte un comision mai mare, iar în cazul corecţiilor de pe pieţele financiare, comisionul scade, explică Mihail Ion.

Mai multe plasamente în acţiuni Fondul Raiffeisen România Acţiuni, lansat ieri, este un fond deschis de investiţii care va plasa până la 100% în acţiuni româneşti. Administrarea portofoliului de plasamente se va face după o combinaţie între indicii BET-FI (40%) şi BET-C (60%) ai Bursei de Valori Bucureşti. Totodată, reprezentanţii Raiffeisen Asset Management au solicitat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi aprobarea modificării prospectelor celor două fonduri deja existente prin creşterea ponderii maxime a acţiunilor în portofoliu.

Astfel, Raiffeisen Asset Management a solicitat creşterea ponderii de la 30% la 50% pentru Raiffeisen Benefit şi de la 80% la 90% pentru Raiffeisen Prosper. În luna iulie, Raiffeisen Asset Management administra active de circa 118,4 milioane lei, prin intermediul fondurilor sale de investiţii Raiffeisen Prosper şi Raiffeisen Benefit, şi ocupa poziţia a doua în topul societăţilor de administrare, cu o cotă de piaţă de 14,8 %, la un an de la lansarea celor două fonduri.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite