Primul ostatic executat in Irak - un italian impuscat in ceafa, in fata gropii sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Telefonul lui David Quattrocchi suna, iar tanarul iese in fata casei, pe trotuar, inainte de a raspunde. "Spune-mi, ti-am zis sa-mi spui!", urla in receptor. "El e, el e...", raspunde vocea de la

Telefonul lui David Quattrocchi suna, iar tanarul iese in fata casei, pe trotuar, inainte de a raspunde. "Spune-mi, ti-am zis sa-mi spui!", urla in receptor. "El e, el e...", raspunde vocea de la capatul celalalt al firului, iar tanarul se chirceste de durere. Fratele lui David, Fabrizio, a plecat in Irak sa faca rost de bani sa-si cumpere o casa undeva la tara, intr-un loc linistit, sa se casatoreasca cu logodnica sa si sa locuiasca amandoi acolo. Pentru zece mii de euro pe luna a sfarsit insa cu un glont in cap, primul ostatic italian executat de irakieni, impuscat in ceafa, in fata gropii pe care asasinii sai i-o sapasera. Cu cateva ore mai devreme, televiziunea araba al-Jazeera anuntase ca detine o caseta cu imagini ale executiei unuia dintre cei patru prizonieri italieni, pe care nu le va difuza insa pentru ca sunt prea sangeroase. Invitate alaturi de ministrul de Externe, Franco Frattini, intr-o emisiune televizata, familiile ostaticilor asteptau cu sufletul la gura confirmarea identitatii celui ucis. Astfel, acasa, sora, fratele, logodnica si prietenii lui Fabrizio Quattrocchi afla incremeniti de durere tragica veste, chiar de la televizor, din gura ministrului Frattini: "Ambasadorul nostru in Qatar a vizionat caseta al-Jazeera si mi-a confirmat ca l-a recunoscut pe ostaticul ucis - el este Fabrizio Quattrocchi". La ora la care s-a aflat vestea, mama lui Fabrizio se afla deja intr-o ambulanta, in drum spre spital; nu mai rezistase tensiunii. Irakienii i-au aruncat fiului sau un sac pe cap si l-au executat cu un glont in ceafa, in fata celorlalti ostatici, la marginea gropii pe care i-o sapasera. Caseta de la al-Jazeera arata apoi o mana ridicand sacul de pe capul victimei si lasand sa i se vada chipul.
Fost brutar, Fabrizio voia sa-si adune bani de casa
Fabrizio, 36 de ani, plecase in Irak dupa ce lucrase mai mult timp ca bodyguard in Italia. Facuse armata, avea centura neagra la Tae-Kwando, era un munte de om, dar care "nu ar fi facut rau nici unei muste", dupa cum spune logodnica sa, Alice. Amuzant, simpatic, poreclit "Rambo" de catre colegi, dar indragostit de viata linistita la tara, Fabrizio visase totusi sa-si implineasca dorinta de aventura in Irak, lucrand ca garda de corp, dupa ce armata refuzase sa-l primeasca voluntar in Afganistan. Ii trebuiau si banii, sa poata sa se insoare, sa-si faca un rost. Isi trimisese un curriculum vitae pe internet, la o firma specializata de protectie si paza, si fusese acceptat. De Paste sunase ultima data acasa. Ai lui l-au vazut apoi in imaginile difuzate in toata lumea, in care patru cetateni italieni, cazuti in mainile gherilelor irakiene, isi aratau pasapoartele si isi rosteau numele la microfon. "A murit ca un erou", a spus ministrul Franco Frattini. Inainte de a fi ucis, Fabrizio se zbatuse sa isi smulga sacul de pe cap si le strigase calailor lui: "O sa vedeti cum moare un italian!". "Erou?", se mira insa, amar, Christian Stefio, fratele altui ostatic. "O fi erou, dar e mort".
Rapitorii irakieni cer italienilor sa rastoarne guvernul Berlusconi
Intr-o declaratie care insoteste caseta, Brigada Verde, cum se autointituleaza gruparea in mainile careia se afla italienii, sustine ca executarea lui Fabrizio este reactia la declaratia premierului Berlusconi, potrivit careia Italia nu isi va retrage trupele din Irak si nu va ceda la santaj. Adresandu-se "poporului italian", Brigada Verde avertizeaza: "am ucis unul dintre cei patru prizonieri italieni pentru ca presedintele Consiliului italian Berlusconi a anuntat ca retragerea trupelor italiene nu intra in discutie. Asta arata ca nu il intereseaza viata concetatenilor sai, ci prefera mai degraba sa le faca pe plac patronilor lui de la Casa Alba. Va cerem inca o data sa va revoltati impotriva guvernantilor vostri si sa respingeti acest razboi nedrept impotriva noastra. Asta asteptam de la voi, daca nu, ii vom ucide pe ostatici unul cate unul", ameninta gruparea. Aceasta cere de asemenea scuzele lui Berlusconi pentru insultele aduse Islamului, retragerea trupelor si eliberarea clericilor musulmani detinuti de fortele italiene. Silvio Berlusconi, care, ca si presedintele Carlo Azeglio Ciampi, s-a angajat sa faca "tot posibilul si imposibilul pentru a-i elibera pe ostatici", l-a trimis deja pe consilierul sau, Gianni Castellaneta, pentru a incerca sa obtina eliberarea acestora si a recurs deja la ajutorul unei delegatii iraniene de nivel inalt care sa medieze eliberarea tuturor celor treizeci de ostatici straini, din 12 tari, aflati in prezent in mainile irakienilor. Analistii sustin insa ca aceasta ar fi fost o greseala, posibil chiar una dintre cauzele executarii lui Fabrizio Quattrocchi, intrucat Brigada Verde este sunita, aderand la ideologia wahabita a al-Qaida, in timp ce iranienii sunt siiti, deci se numara printre inamicii gruparii teroriste. Ulterior asasinarii italianului, alti doi cetateni japonezi au fost rapiti, printre care un jurnalist, in timp ce alti trei au fost eliberati. Din ce in ce mai multe state cer cetatenilor lor sa paraseasca zona, iar Rusia isi evacueaza cei 816 civili care lucreaza in reconstructie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite