Primul demnitar român înjunghiat într-o clădire ministerială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

minister a fost agresat chiar în interiorul instituţiei la care lucrează. Alecu Chitaru, autointitulat apărătorul drepturilor ţăranilor din Cotnari, era un personaj binecunoscut la ADS pentru

minister a fost agresat chiar în interiorul instituţiei la care lucrează. Alecu Chitaru, autointitulat apărătorul drepturilor ţăranilor din Cotnari, era un personaj binecunoscut la ADS pentru că venea aproape zilnic cu câte o cerere. Tocmai din acest motiv, personalul de pază i-a permis acestuia accesul în clădire fără verificări suplimentare. Joi la prânz, bărbatul a intrat nestingherit în anticamera preşedintelui ADS, solicitând un răspuns la o petiţie legată de o problemă a terenurilor din Cotnari. În jurul orei 18.30, Alecu Chitaru a pătruns în biroul lui Barna Tanczos şi, după un schimb de replici, a scos un cuţit din geantă şi l-a înjunghiat pe acesta în spate. Auzind strigătele de ajutor, un consilier al preşedintelui ADS a intrat în birou şi l-a lovit pe Chitaru cu un scaun. Acesta a reuşit totuşi să fugă din clădire, dar, ulterior, a sunat la poliţie şi a anunţat atacul, precum şi locul unde se afla.
Preşedintele ADS, Barna Tanczos, a fost transportat de urgenţă la Spitalul Universitar din Capitală.
În arestul poliţiei, Alecu Chitaru a susţinut că, în ultimele săptămâni, a făcut zeci de memorii, dar nimeni nu l-a ajutat. El spune că, după ce a stat toată ziua în anticameră, a avut un moment de furie pe care nu şi-l explică, iar intenţia sa a fost să înfigă cuţitul în fundul lui Barna Tanczos, şi nu în spate. Consilierul care a sărit în ajutorul preşedintelui ADS a declarat însă că, atunci când a intrat în biroul lui Barna, acesta era sprijinit de o comodă, iar Alecu Chitaru era cam la un metru şi jumătate de el şi îl ameninţa cu cuţitul.

Cuţitul, motiv de laudă pentru Chitaru
Avocatul lui Alecu Chitaru, Alina Caracaleanu, a declarat că obiectul cu care a fost înjunghiat şeful ADS ar fi o minibaionetă care are la un capăt legată o medalie oferită de Regele Mihai clientului său. "Este un cuţit într-o teacă, care are la un capăt o medalie dăruită de Regele Mihai. Are o încărcătură sentimentală", a precizat avocatul. Omul de afaceri purta mereu la el, într-o servietă, minibaioneta şi o arăta tuturor când mergea în deplasările sale oficiale.

Contractul cu firma de pază a instituţiei va fi reziliat
După incidentul de joi seara, contractul cu firma Sicuro Invest SRL, care asigură paza instituţiei, va fi reziliat, a anunţat, ieri, vicepreşedintele Agenţiei Domeniilor Statului, Adrian Stan. "Cei de la pază sunt nişte copilaşi pe care nu te poţi baza", a spus Stan. El a precizat că serviciul de pază este plătit cu o sută de milioane de lei vechi pe lună. Paza clădirii, în care funcţionează ADS şi alte două instituţii, este asigurată de trei oameni.

Atacatorul se autoproclamase liderul ţăranilor din judeţul Iaşi
Autorităţile din Iaşi răsuflă uşurate după reţinerea lui Alecu Chitaru. Atât şefii prefecturii, cât şi un parlametar de Iaşi au fost ameninţaţi în nenumărate rânduri cu moartea. Subprefectul Florin Ungureanu a anunţat suplimentarea măsurilor de securitate în instituţie, după incidentul de la ADS. Omul de afaceri ieşean a mai fost reţinut sau amendat de poliţie pentru organizarea unor mitinguri fără a avea autorizaţie şi instigarea oamenilor la revoltă. În august 2003, el a susţinut chiar că va candida la Preşedinţia României. În acelaşi an, Alecu Chitaru s-a autoproclamat liderul ţăranilor nemulţumiţi din judeţul Iaşi şi s-a angajat să rezolve toate problemele legate de Legea 18. Au urmat apoi numeroase mitinguri de stradă, greva foamei, memorii trimise la diferite instituţii. În noiembrie 2005, Chitaru a amplasat în centrul Iaşiului trei coroane şi o cruce pe care erau scrise ameninţări la adresa autorităţilor locale şi a unui deputat ieşean. Pe una din coroane se putea citi: "Cele 1.260 de suflete din Balş jurăm să-i îngropăm pe călăi". Procurorii ieşeni au în lucru două dosare pe numele lui Chitaru pentru blocarea unui drum european, dar şi pentru tulburare de posesie şi instigare la ultraj.

Reţinut pentru tentativă de omor
Procurorii au propus, ieri, arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a lui Alecu Chitaru, sub acuzaţia de tentativă de omor. Avocatul lui Alecu Chitaru, Alina Caracaleanu, a susţinut că ieşeanul nu poate fi acuzat de tentativă de omor cu premeditare, deoarece conflictul cu preşedintele ADS a fost unul spontan. Chitaru a fost adus la Tribunalul Bucureşti, ieri, în jurul orei 13.30, judecătorii dezbătând, timp de mai multe ore, faptele comise de acesta.

Barna, operat de două ori
Preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului, Barna Tanczos, a fost supus, ieri, la o a doua intervenţie chirurgicală, după ce, joi seara, medicii de la Spitalul Municipal l-au operat de urgenţă pentru a-i salva viaţa. A doua operaţie a fost necesară, spun medicii, întrucât cuţitul cu care l-a lovit Alecu Chitaru i-a atins pleura şi a provocat o sângerare. Această intervenţie chirurgicală s-a încheiat în aproximativ un sfert de oră, iar starea generală a pacientului este bună, a declarat dr. Sorin Oprescu, directorul Spitalului Municipal. Barna va mai sta în spital câteva zile şi va fi externat după ce îi va fi scoasă drena.

"Dacă totuşi e înjunghiat în spate, categoric e lovit de mine, dar eu îmi amintesc că în fund l-am înţepat. Eram supărat rău. A fost o reacţie spontană, o decizie de moment."
Alecu Chitaru

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite