Primul caz de cleptomanie din Romania a ajuns in fata instantei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihiatrii au stabilit ca un batran cercetat a opta oara pentru furt are acest obicei din tinerete si ca sufera de tulburari de personalitate de tip instabil - impulsiv. In aceasta categorie se

Psihiatrii au stabilit ca un batran cercetat a opta oara pentru furt are acest obicei din tinerete si ca sufera de tulburari de personalitate de tip instabil - impulsiv. In aceasta categorie se inscrie si cleptomania. Concluziile raportului de expertiza psihiatrica pentru cleptomanie au fost prezentate, luni, instantei Tribunalului Bucuresti, care il judeca pe recidivistul Cristian Ghetu, in varsta de peste 60 de ani. Investigatia - dispusa in premiera de instanta - a stabilit ca barbatul are discernamant, dar ca are tulburari psihice, a declarat, pentru Mediafax, avocatul Cristian Ene. Acuzatul a fost internat de opt ori la Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia", pentru tulburari de comportament. Instanta urmeaza sa stabileasca, pana lunea viitoarea, daca in acest caz se pot aplica prevederile penale referitoare la iresponsabilitate si daca, in ciuda discernamantului, barbatul putea fi sau nu stapan pe reactiile lui, atunci cand avea ocazia sa fure. Iresponsabilitatea este o cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Avocatul sau a invocat insa ca barbatul a sustras doar sume cuprinse intre 50.000 de lei si o suta de mii de lei vechi, desi ar fi avut posibilitatea sa fure mai mult.
Cleptomania, o boala rara si greu de dovedit
Una dintre bolile rar intalnite este cleptomania. Face parte din vasta categorie a tulburarilor care se manifesta prin impulsuri incontrolabile care conduc la gesturi ca furtul si comportament agresiv. Cleptomanul este insa macinat ulterior de sentimentul de vinovatie. Uneori este nevoie de mult timp, zile sau chiar saptamani, pana cand bolnavul constientizeaza gravitatea situatiei. Identificarea unui cleptoman este extrem de dificila. Pentru aceasta trebuie efectuate examene psihiatrice repetate si anchete sociale care sa determine ce a facut pacientul in ultima perioada a vietii sale. Autoculpabilizarea face insa posibila tratarea pacientului. Cea mai moderna tehnica este cea medicamentoasa.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite