Primele simptome ale pierderii auzului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care ascultă mai mult de două ore pe zi muzică la căşti, cu volumul dat la maximum, îşi pot pierde temporar capacitatea auditivă Zumzetul sau ţiuitul în urechi, ameţeala sau

Tinerii care ascultă mai mult de două ore pe zi muzică la căşti, cu volumul dat la maximum, îşi pot pierde temporar capacitatea auditivă

Zumzetul sau ţiuitul în urechi, ameţeala sau neputinţa de a auzi ce se vorbeşte la un metru distanţă sunt semnale de alarmă care trebuie să ne trimită la medic.

Pierderea auzului nu este o boală care afectează doar persoanele adulte. În cazul copiilor, chiar şi o reducere mică a capacităţii auditive duce la dificultăţi de învăţare, de vorbire şi de relaţionare.

Din acest motiv, medicii ORL spun că este important să acordăm atenţie unor simptome precum: estomparea auzului, dificultatea de a înţelege ce se vorbeşte în jur, mai ales dacă în fundal se aud zgomote, ascultarea televizorului sau a radioului la un volum mare, zumzet ori ţiuit în urechi sau senzaţia de ameţeală.

Sunetele puternice afectează auzul

"Tinerii suferă în principal de scăderi bruşte ale auzului, ca urmare a expunerii la zgomote intense: artificii, sunetul boxelor, volumul dat la maximum în căşti. Este vorba despre o traumă sonoră care poate fi uneori definitivă sau doar temporară: una-două zile sau chiar o săptămână.

Totul depinde de sensibilitatea fiecăruia la zgomot. De exemplu, unele persoane pot avea probleme de auz după ce ascultă la maximum, peste două ore pe zi, muzică la căşti sau merg la un concert şi stau în dreptul boxelor mai mult de zece minute", a explicat dr. Constantin Mocanu.

El a adăugat că limita maximă de zgomot suportată de timpan este de 70 de decibeli, în timp ce aparatele stereo au o putere de 100 de decibeli.

Hipoacuzie provocată de răceală

În cazul copiilor cu vârste mici, specialiştii afirmă că ar trebui să ne alarmeze absenţa reacţiilor acestora la zgomote, somnul prea liniştit, întârzierea dezvoltării limbajului şi problemele de articulare a unor cuvinte.
"Pierderea auzului are diverse cauze în funcţie de vârsta pacientului.

La copii, principalele cauze ale pierderii auzului sunt răcelile, virozele, otitele, care duc la hipoacuzie (inflamare a trompelor), în timp ce la adulţi principala cauză este cea fiziologică, legată de vârstă (după 50 de ani, oamenii sunt predispuşi la această afecţiune).

Dacă în primul caz tratamentul este în principal medicamentos, prin administrarea de vasodilatatoare, dar şi chirurgical, în cel de-a doilea caz soluţia constă în aplicarea unor aparate auditive", a explicat dr. Constantin Mocanu, specialist ORL la o clinică din Capitală.

Nivele de zgomot

Şoapta - 30 decibeli
Maşina de tuns iarba - 90 decibeli
Motocicletele - 95 decibeli
Căştile stereo - 100 decibeli
Elicopterul - 105 decibeli
Plânsul copilului mic - 115 decibeli
Concert rock - 120 decibeli
Pocnitori - 125 decibeli
Avioane - 140 decibeli

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite