Primele fonduri de pensii investesc în active cu grad mediu de risc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ING, Allianz şi Aviva sunt primele trei companii care au fost autorizate cu câte un fond de pensii pe pilonul III Fondurile de pensii facultative autorizate de către Comisia de Supraveghere

ING, Allianz şi Aviva sunt primele trei companii care au fost autorizate cu câte un fond de pensii pe pilonul III

Fondurile de pensii facultative autorizate de către Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii (CSSPP) sunt ING Clasic, administrat de S.C. ING Asigurări de Viaţă SA, AZT Moderato, care se află în portofoliul Allianz-Ţiriac şi Pensia Mea, administrat de Aviva Asigurări de Viaţă. Startul va fi dat astfel de trei produse similare, cu profil de risc moderat.

Prin produsele de pensii facultative pot economisi toţi cei cu vârsta de maximum 52 de ani şi care obţin venituri de natură salarială, inclusiv administratorii care sunt angajaţi la propria companie. Contribuţia lunară la pensiile facultative nu poate depăşi 15% din veniturile brute realizate.

Cele trei fonduri autorizate de curând de către CSSPP au toate un profil de risc moderat, investind activele viitorilor clienţi în proporţie de numai 25% pe Bursa de Valori Bucureşti, restul de 75% fiind plasaţi în instrumente financiare cu venit fix (obligaţiuni) şi instrumente ale pieţei monetare.

Administratorii vor lansa şi fonduri cu risc ridicat

Pentru că structura activelor şi produsele sunt aproximativ identice, succesul vânzărilor va fi asigurat de brandul administratorilor, de calitatea forţei de vânzări şi, ulterior, de randamentele obţinute. De aceea, istoria şi rezultatele companiilor la nivel mondial sau european sunt uneori un punct de referinţă foarte bun în alegerea unui fond de pensii.

Pe lângă cele trei fonduri deja autorizate, ING Asigurări de Viaţă şi Allianz-Ţiriac Pensii Private au în pregătire câte un alt fond. În cazul ING, fondul este ING Optim, care va investi activele în proporţie de 25% pe Bursă şi va avea garantat la finalul perioadei de cotizare un activ egal cu suma contribuţiilor nete virate în timpul vieţii. Pe de altă parte, Allianz-Ţiriac propune, cu noul fond pe care îl are în pregătire - AZT Vivace, plasamente mai riscante, aşteptând un randament pe măsură.

AZT Vivace va investi activele clienţilor în proporţie de 50% pe bursă. De asemenea, pe piaţă este aşteptat încă un fond de pensii - BCR Prudent, administrat de BCR Asigurări de Viaţă, care va ţinti clienţii cu cel mai redus apetit pentru risc de pe piaţă. BCR Prudent va investi activele în proporţie de doar 10% pe Bursă, restul plasamentelor fiind făcute în active mai puţin riscante.

Arbitrul sistemului a aprobat materialele publicitare

Primii competitori pe piaţa pensiilor private vin din partea unor asigurători cu renume mondial care au o vastă experienţă în domeniul administrării fondurilor de pensii private. Publicitatea - acoperirea media - va fi un alt atu al celor care vor reuşi să fie prezenţi peste tot. CSSPP a aprobat deja materialele publicitare pentru fondurile: ING Clasic, AZT Moderato şi BCR Prudent. Potrivit reglementărilor emise de către CSSPP, informaţiile conţinute într-un material publicitar trebuie să fie clare, corecte şi conforme cu cele cuprinse în prospectul schemei de pensii şi să fie astfel formulate încât să nu inducă în eroare participanţii.

Materialele publicitare nu trebuie să conţină estimări sau prognoze privitoare la performanţele viitoare ale fondului de pensii facultative sau ale administratorului, comparaţii între diferite fonduri de pensii facultative sau între diferiţii administratori. Acest lucru va face dificilă munca agenţilor de marketing care vor fi întrebaţi, cu siguranţă, de potenţialii participanţi la sistem despre performanţele posibile.

Falimentul iese din calcul

Un fond de pensii facultative nu poate fi declarat în stare de faliment, potrivit CSSPP. Dacă numărul de participanţi va scădea sau se va menţine sub minimul legal de 100 de participanţi, într-un interval de timp de trei luni, CSSPP va retrage autorizaţia acelui fond de pensii facultative. Un fond de pensii administrat privat va putea trece la colectarea de contribuţii de la viitorii participanţi numai după obţinerea deciziei de autorizare din partea CSSPP.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite