Primarul pompier de la Nădlac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum doi ani, urbea Nădlacului l-a ales primar pe Vasile Ciceac. Acesta n-a vrut cu niciun chip să renunţe la meseria lui de bază: cea de pompier. Azi, ori de câte ori e nevoie, primarul

Acum doi ani, urbea Nădlacului l-a ales primar pe Vasile Ciceac. Acesta n-a vrut cu niciun chip să renunţe la meseria lui de bază: cea de pompier. Azi, ori de câte ori e nevoie, primarul oraşului de graniţă îşi pune-n cui hainele elegante de primărie şi-şi ia salopeta şi cascheta de pompier...

A fost mai bine de zece ani şeful Formaţiunii de Pompieri a oraşului Nădlac. În acea perioadă, nici nu visa măcar că va ajunge primar. Însă, chiar dacă a fost ales, n-a putut abandona profesia de pompier, pentru că nenorociri se întâmplă şi trebuie să facă ceva să-i ajute pe oameni. Acesta e crezul lui Vasile Ciceac, mai-marele oraşului Nădlac.

Îi plac adrenalina şi viaţa trăită la extreme, aşa că nu ezită să se implice şi în operaţiuni de descarcerare. Nu îl sperie ideea că, din cauza gravităţii accidentelor, acestea oferă, de cele mai multe ori, privelişti îngrozitoare. "Nu am probleme cu sângele sau cu morţii. Pot să spun că, de câte ori am avut parte de o descarcerare, n-a fost niciodată uşor. Am văzut accidente groaznice, pentru că drumul Nădlacului e foarte circulat, fiind drumul care duce spre ieşirea din ţară", mai zice primarul oraşului de frontieră.

Descarcerări de tristă amintire

În cei peste 25 de ani de când se luptă cu focul şi cu dezastrele, a văzut şi-a trecut prin multe. Nu mai devreme de anul trecut, un microbuz înmatriculat în Bulgaria s-a izbit de un tir pe şoselele oraşului pe care îl administrează. Doi turişti bulgari şi-au pierdut viaţa, iar alţi trei au fost grav răniţi. Ambulanţe, plânsete, atmosferă de nedescris. Primarul a fost acolo, în fruntea echipei de descarcerare. "Am tăiat plafonul microbuzului pentru a-i scoate pe răniţi. Doi bărbaţi, unul aflat în dreapta şoferului şi altul în spatele lui, erau morţi. Au fost proiectaţi prin parbriz. Pe câmp, am găsit mâna unuia dintre ei". Întâmplare tristă, de care n-ar mai vrea să-şi amintească. Cum n-ar vrea să-şi amintească nici de accidentul în care-au murit doi tineri, ambii copii ai unor prieteni de familie. A fost teribil. A fost acolo, la descarcerare: "Nu mi-a venit să cred. În timp ce tăiam maşina, l-am găsit pe fiul unuia dintre cei mai buni prieteni ai mei. Apoi, continuând operaţiunea, am dat şi de o tânără care, prin alianţă, făcea parte din altă familie apropiată. Am rămas înmărmurit când mi-am dat seama că două familii sunt distruse de durere din cauza aceluiaşi accident".

În prima linie, la incendii

Dacă-i întrebi cum e cu meseria de bază a primarului, nădlăcanii zic că, în caz de nevoie, l-ar suna de îndată pe edil, ca să-i scape de necaz. Bine, n-ar vrea ei incendii, dar dacă se întâmplă... iute, telefon la primărie! Ioan Roszkos e categoric: "E un profesionist atât la intervenţii, cât şi la pregătirea şi coordonarea echipajelor. Am participat, împreună, la multe operaţiuni, însă cea mai dificilă a fost în urmă cu trei-patru ani, când am avut un incendiu la o societate comercială din Nădlac, unde-am stat trei zile încheiate. Vasile Ciceac coordona echipajul. Nu era primar atunci, era doar şeful Formaţiunii de Pompieri din Nădlac". Milanko Cervenak, instructor în cadrul Formaţiunii de Pompieri Nădlac, îl descrie şi el în termeni elogioşi pe primar, dată fiind experienţa lui, de peste 25 de ani, de pompier: "Are o vitalitate de nedescris, se comportă ca un tânăr de 22 de ani, se luptă cu flăcările încontinuu atunci când este nevoie. Are o ambiţie foarte mare. Cele mai grele intervenţii la care am participat sunt cele pe timp de noapte, la casele din Nădlac, unde e foarte greu pentru că lumea ne cunoaşte şi aşteaptă mult de la noi".

Dotările nu se ridică la înălţimea echipei de pompieri

Să fii pompier la Nădlac nu-i floare la ureche, de vreme ce dotările echipei care se luptă cu focul lasă mult de dorit. "Intervenţiile sunt grele, lumea aşteaptă mult de la noi. Avem o maşină veche de 25 de ani, cu rezervor de 2.800 de litri, aşa că apa ni se termină în 10 minute. Noroc cu hidranţii, că altfel nu ştiu ce ne-am face. Vasile Ciceac dirijează Formaţiunea de Pompieri, ne spune pe cine să anunţăm, pentru că, în mare parte, formaţiunea este compusă din voluntari", zice şi Mihai Iancsok, şofer pe maşina pompierilor nădlăcani. Şi lui i-a rămas în minte o intervenţie dificilă, la care a participat alături de actualul primar: "Cred că a fost în urmă cu doi ani, când a ars o sondă de petrol la Şeitin. Au fost acolo pompieri de la Arad, Semlac şi Nădlac, şi domnul primar".

Primul cu buletinul, la graniţa europeană

Primarul pompier spune că nici cu treburile administrative nu se descurcă prea rău: "Am făcut ce am putut cu banii pe care i-am avut de la buget. Au existat nădlăcani care nu au văzut în viaţa lor, de 80-90 de ani, asfalt. Când le-am asfaltat strada, nu le-a venit să creadă. De asemenea, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, mulţi au rămas miraţi când au văzut iluminatul ornamental, pentru că, până în acest an, nu s-a mai întâmplat aşa ceva în oraşul lor". Şi tot cu titlu de mândrie, primarul zice c-a fost şi primul român care a intrat în Ungaria fără paşaport, numai cu cartea de identitate. Deşi, iniţial, Ciceac zisese că-şi va rupe paşaportul, fiindcă nu mai are nevoie de el în Uniunea Europeană, şi-a amintit brusc că are în el o viză valabilă 10 ani, cu care poate intra în SUA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite