Primarul Brasovului face invarteli cu terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Sa vina Curtea de Conturi si sa cerceteze" "Totul este perfect legal. Nu pot sa nu-mi asum "istoria". Am fost angajat la o firma, apoi am fost viceprimar si acum primar. Am banuit ca vor aparea

"Sa vina Curtea de Conturi si sa cerceteze"
"Totul este perfect legal. Nu pot sa nu-mi asum "istoria". Am fost angajat la o firma, apoi am fost viceprimar si acum primar. Am banuit ca vor aparea discutii pe acest subiect, iar cand s-a pus problema vanzarii terenului am solicitat functionarilor primariei sa se mearga pe pretul maxim din expertiza tehnica, pentru a nu avea discutii. Asta e. Sa vina Curtea de Conturi si sa cerceteze daca exista nereguli.
George Scripcaru, primarul Brasovului

Mirajul afacerilor cu terenuri este foarte mare, piata imobiliara explodand in ultimii cinci ani. Investitiile in terenuri prezinta, dupa cum se stie, riscuri foarte mici.
Una dintre cele mai cautate zo-ne pentru acest tip de afaceri este Brasovul, in decursul timpului edilii avand grija de cei care au cotizat gros in campaniile electorale. Preturile sunt derizorii, totul realizandu-se sub acoperirea unor expertize tehnice care subevalueaza terenurile fata de valoarea zonei si a pietei. Afacere de familie "perfect legala"
Intr-una dintre cele mai ciudate invarteli imobiliare este implicat chiar primarul Brasovului, George Scripcaru. Conform documentelor pe care le avem, in decurs de cinci ani, un teren concesionat si plimbat pe la mai multe firme a fost vandut in cele din urma fara licitatie. In toate aceste "tranzactii" sunt implicate persoane din anturajul actualului primar al Brasovului: sotie, cumnata, sponsori din campania electorala. Ciudat este ca Scripcaru, in calitate de consilier local, viceprimar si apoi primar, a semnat multe dintre aceste documente. Atat din partea administratiei, cat si a concesionarilor.
De la DIP&GIP la nevasta, apoi la cumnata
In 21 februarie 2000 s-a incheiat contractul de concesiune nr. 40, intre Primaria Brasov si firma DIP&GIP, patronata de actualul deputat PD Dumitru Puchianu. Din partea societatii a semnat contractul George Scripcaru, directorul comercial la firma si consilier local ApR. Dupa ce s-a perfectat contractul, terenul de 13.392 mp din zona cartierului Bartolomeu si-a schimbat succesiv stapanul, desi la art. 7.2 lit. r se mentioneaza "concesionarul se obliga sa nu concesioneze bunul ce face obiectul concesiunii". Clauza a fost respectata doar doi ani, in 2002 fiind incheiat un act aditional (238/13.06.2002) prin care terenul concesionat ajunge de la DIP&GIP la SC DEPCOM SRL, care are ca asociat-administrator pe Angelica-Genica Scripcaru, sotia actualului vice PD. Din partea Primariei Brasov, contractul este semnat chiar de George Scripcaru, la acea vreme viceprimar. Din acest moment, lucrurile s-au precipitat. Un nou act se incheie intre primarie si DEPCOM, reprezentata acum prin Moldovan Niculina (cumnata lui Scripcaru) si colosul imobiliar Atlanta House SRL, reprezentat de sotii Ana-Gianina si Maor Zinger, acesta din urma cetatean israelian cunoscut ca fiind unul dintre apropiati si finantator al campaniei electorale a lui Scripcaru.
Afacere tip "suveica"
Succesiunea de acte aditionale la contractul de concesiune a terenului a continuat. Prin actul aditional nr. 1/2.06.2004, jumatate din terenul care a ajuns la Atlanta House a fost cedat firmei Avasca Real Estate a cetateanului elvetian Sommer Arthur Mayer. Apoi, cele doua firme concesionare isi cedeaza partile de teren concesionat, prin actul aditional nr. 2/27.10.2004, firmei TIVINA SRL, unde actionari sunt... Maor Zinger si Sommer Arthur Mayer, afacere parafata de George Scripcaru, in calitate de primar de aceasta data. Dupa ce a ajuns primar si stapan peste consiliul local cu o majoritate confortabila, George Scripcaru a fost de acord sa dea societatii Tivina, fara licitatie, inca 1.200 mp de teren in vecinatatea celui concesionat, existand in acest sens si o hotarare de consiliu local (nr. 68/2.02.2005). Apoi, tot fara licitatie, intreg terenul de 14.591,99 mp a fost vandut catre Tivina SRL. Pretul a fost de 16,37 USD/mp, in contextul in care, in urma cu cinci ani, acelasi teren era evaluat la 16,25 USD/mp, iar valoarea terenurilor a crescut de cateva ori de atunci. Interesant este si faptul ca subconcesionarea terenului municipalitatii s-a facut prin contracte succesive de vanzare-cumparare intre concesionar si concedent incheiate la notar. Terenul multravnit este situat la iesirea din Brasov, inspre Bran, unde exista un puternic vad comercial. Suprafata este garnisita acum cu un mall si un cinema multiplex. Din informatiile noastre, firma DEPCOM a sotiei lui Scripcaru a platit catre DIP&GIP in jur de 1,5 miliarde de lei si a incasat de la Atlanta House peste 80 miliarde de lei, la interval de numai un an... Profitul este de peste 2 milioane de euro. Mentionam ca, in declaratia de avere de pe site-ul Primariei Brasov, familia Scripcaru nu figureaza ca ar avea o avere sau venituri deosebite, in afara de cele salariale, si nici ca ar fi actionara la vreo firma privata.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite