Primarul Băsescu - pentru uniforme, preşedintele Băsescu - împotrivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La deschiderea anului şcolar 2001-2002, pe vremea când era primar general al Capitalei, Traian Băsescu declara că vrea să introducă un sistem de uniforme în toate unităţile de învăţământ

La deschiderea anului şcolar 2001-2002, pe vremea când era primar general al Capitalei, Traian Băsescu declara că vrea să introducă un sistem de uniforme în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti, lăsând şcolilor posibilitatea să-şi aleagă însemnele distinctive.
"Nu vom putea avea un sistem ordonat de învăţământ până când aspectul exterior al elevilor nu va fi acela care se cade. Voi propune Consiliului General un proiect de hotărâre prin care în Bucureşti să se reintroducă uniforma", a spus Băsescu, prezent la festivitatea organizată la Şcoala generală nr. 113 din sectorul 4. Băsescu era de părere că uniformele sunt un prim pas în pregătirea copiilor pentru viaţă, care nu se poate face fără reguli. Săptămâna trecută, după cum ziarul Adevărul a prezentat în premieră, Traian Băsescu, în calitate de şef al statului, a schimbat placa şi a respins legea uniformelor şcolare. Preşedintele Traian Băsescu a trimis săptămâna trecută Parlamentului României cererea de reexaminare a Legii privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, care introduce obligativitatea semnelor distinctive, precum uniformele şcolare şi ecusoanele. "Purtarea uniformei şcolare ar deveni o nouă obligaţie în sarcina familiilor elevilor şi, pentru elevii din familii sărace, ar putea reprezenta un motiv de abandon şcolar", se arată în adresa trimisă parlamentului de şeful statului. Băsescu propune introducerea uniformelor şcolare "cu acordul şi nu doar cu consultarea comitetelor de părinţi, iar atunci când o unitate de învăţământ adoptă obligativitatea portului uniformei şcolare, reprezentanţilor legali ai elevilor ce nu au fost de acord cu această măsură să li se plătească contravaloarea uniformelor". Proiectul de lege a fost propus de un grup parlamentar PSD, din care face parte şi fostul ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a spus că va modifica proiectul de lege în sensul că fiecare şcoală va decide dacă elevii vor purta sau nu uniforme, iar tinerii vor fi consultaţi în cazul în care vor fi obligaţi să vină cu uniformă.
"De ce nu pomeneşte legea nimic de consultarea elevilor?"
"Nu, uniforma nu trebuie introdusă în şcoli prin consultarea comitetelor de părinţi. Greşit. Uniforma, domnule preşedinte, trebuie introdusă în şcoli prin consultarea noastră. De ce nu pomeneşte nimeni de noi din moment ce noi suntem cei care le vor purta ani de zile? Chiar dacă unii nu sunt majori, au dreptul să-şi dea cu părerea atât timp cât ei vor fi cei afectaţi, nu credeţi? Unora însă le place doar să dea din gură", spune Marius, elev în clasa a XI-a la Colegiul "Gheorghe Lazăr" din Capitală. "Fireşte că mama va spune că vrea uniformă, dar eu nu vreau şi nu trebuie să o port doar pentru că părinţii sunt de acord cu acest lucru. Nu mi se pare corect. Plus că eu nu cred că, purtând uniformă, faci dintr-un elev prost unul deştept sau dintr-unul chiulangiu un elev prezent la toate orele, nu are nicio legătură. Nu mai suntem pe vremea lui Ceauşescu, să ne băgaţi cu pumnul pe gât lucruri pe care nu ni le dorim", spune Irina, clasa a X-a. Claudia, din clasa a XII-a, crede că "problema nu este că nu-şi permit copiii săraci dimpotrivă, le-ar fi mai uşor că nu şi-ar mai lua alte haine. Problema este că, într-o societate democratică, adevăraţilor protagonişti, adică nouă, nu li se cere părerea, măcar aşa, de ochii lumii, că oricum decizia o vor lua ei, fie că noi vrem, fie că noi nu vrem Preşedintele nu ar trebui să se gândească la comitetul de părinţi, ci la părerile noastre".
În Uniunea Europeană nu e obligatorie uniforma
UE nu vrea uniforme. Aderarea la UE nu va impune obligativitatea purtării de uniforme şcolare în România, iar religia va rămâne disciplină de studiu în şcoli, se arată într-un material publicat de Ministerul Integrării Europene. Potrivit documentului, în ţările din Uniunea Europeană, ca şi în România, obligativitatea uniformelor şcolare sau lipsa acestora rămâne la latitudinea unităţii de învăţământ şi a Consiliului reprezentativ al părinţilor. "În concluzie, aderarea României la Uniunea Europeană nu va impune obligativitatea purtării de uniforme şcolare în România", se arată în materialul MIE.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite