Primăriile vor stabili un tarif local pentru căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Primăria Capitalei a anunţat că ANRE a stabilit o creştere de 19,9% a nivelului subvenţiei pentru căldură. Cum afectează această decizie locuitorii Bucureştiului?- Orice creştere se simte

- Primăria Capitalei a anunţat că ANRE a stabilit o creştere de 19,9% a nivelului subvenţiei pentru căldură. Cum afectează această decizie locuitorii Bucureştiului?
- Orice creştere se simte în buzunarul cetăţeanului. Să nu uităm că subvenţia provine din taxele şi impozitele tuturor cetăţenilor, chiar şi ale celor care şi-au montat centrală termică sau care s-au debranşat de la RADET. Tensiunea generată de nivelul ridicat al ultimelor facturi, mai mari cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, va creşte şi ea. Acesta este primul pas, pentru că, cel mai probabil, în scurt timp primăria îşi va da seama că nu are banii necesari şi va stabili un tarif local ce va trebui plătit pentru căldură, printr-o hotărâre de consiliu.
- Ce părere aveţi despre existenţa acestei subvenţii?
- În mod normal, într-o societate normală, de subvenţii nu ar trebui să beneficieze decât cei care au nevoie reală. Într-o ţară cu un sistem de protecţie socială bine pus la punct, această subvenţie se acordă doar după o anchetă socială făcută de profesionişti. Ajutorul se dă personalizat. În prezent, toţi bucureştenii beneficiază de această subvenţie.
- Cum comentaţi solicitarea Termoelectrica de majorare cu 56% a preţului gigacaloriei, pentru ca în final să nu obţină decât aproximativ 20%?
- A fost o mică strategie de imagine, o lovitură mediatică.
- A existat vreun dialog cu consumatorii privind modificarea preţului gigacaloriei?
- Nu, consumatorii finali nu au fost niciodată consultaţi.
- Cum vor reacţiona asociaţiile de proprietari?
- Oamenii au fost foarte bulversaţi de ultimele facturi. Dacă primăria nu are banii, atunci va trebui ca, prin hotărâre, Consiliul General al Municipiului Bucureşti să decidă ca diferenţa de preţ să fie suportată de consumatori. Ce plăteşti la casierie, te arde. La ce ţi se ia prin impozite nu prea reacţionezi, nu realizezi că tot tu plăteşti.
- Susţineţi ideea instituirii unui abonament pentru cădură?
- După ideea Distrigaz, nu cred că ar fi o idee bună, deşi ar putea avea rezultate profitabile pentru unii beneficiari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite