Primarii dictatori şi referendumul recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Olt, Teleorman sau Mehedinţi, unde primarii social democraţi taie şi spânzură de la Revoluţie încoace, referendumul n-a fost decât o cursă a orgoliilor: cine aduce mai mulţi oameni la urne.

Oltul a fost judeţul cu cea mai mare prezenţă la vot la referendumul din 29 iulie (73,89 %), urmat îndeaproape de Teleorman (70,23 %) şi Mehedinţi (69,24%). În toate cele trei judeţe au existat localităţi care au anunţat o prezenţă la urne de peste 100 %, trezind suspiciuni şi zâmbete ironice.

Ne amintim, cu astfel de ocazii, că mai există şi această bucată de Românie, încremenită în negura timpului, cu foşti preşedinţi de C.A.P. aleşi primari  pe viaţă şi cu locuitori care au acceptat fericiţi aceste neodictaturi postceauşiste. De referendum, totul a curs de la sine. Acolo unde primarii sunt din PSD, adică în majoritatea comunelor, toată lumea a ieşit la urne. În cele două-trei localităţi conduse de PDL-işti, oamenii au ascultat îndemnul la boicot. Coloneşti şi Crâmpoaia sunt două comune din acelaşi judeţ - Olt. În prima,  prezenţa a fost 184 %, în a doua, cu primar PDL, 23 %.

„Dacă ar fi acia Bulă, l-aş pupa pe nas!"

Localitatea Coloneşti, judeţul Olt. Prezenţă la vot 184%. Aici este fieful lui Nicolae Stan, zis Bulă. Acest Bulă şi-a pus tinereţile în slujba Partidului Comunist, a fost contabil la o fermă zootehnică, a condus C.A.P.-ul din localitate şi în decembrie 1989 a devenit primar.

A rămas aşa până în 2008, când s-a gândit să se facă deputat. Primăria a lăsat-o, vreme de un mandat, în grija vicelui Marian Rădulescu, după care, în 2012, l-a înscăunat în fruntea comunei pe fiul său, Mircea Stan, care tocmai îşi agăţase ghetele în cui după o lungă carieră de fotbalist în Divizia A. „Mircea Stan şi cu tată-su merită să conducă comuna. Au făcut treabă, asfalt, gaze, canalizare, iluminat, condiţii ca la oraş. Dacă ar fi acia Bulă, l-aş pupa pe nas! A făcut treburi extraordinare. Şi Mircea, fiu-su, a luat o amploare foarte bună. Mi-a zis că are nişte proiecte", ne dezvăluie un localnic din Coloneşti, aprobat energic de vecinii săi, alături de care face consumaţie la cârciuma din sat.

Lumea a ieşit la vot de dragul lui Bulă şi au votat, în proporţie de 88% pentru demiterea lui Traian Băsescu, după ce tot ei votaseră în favoarea lui, cu peste 80%, la alegerile prezidenţiale din 2009. Numai că atunci, Nicolae Stan era membru PDL, în timp ce astăzi apără interesele social-democraţilor.

Vot la drumul mare

Cum a fost posibil ca prezenţa la vot să atingă 184% la Coloneşti, ne explică primarul Mircea Stan." În localitatea noastră trăiesc, muncesc, se odihnesc, au case, circa 800 de cetăţeni cu drept de vot, dar cu buletine de Piteşti şi de Slatina, ăsta-i secretul. Suntem la jumatea drumului dintre cele două oraşe şi mulţi muncesc acolo. Duminica vin aici, la familii, iar când e de votat, votează pe listele suplimentare şi ne ridică procentul. Sincer să fiu, i-am şi mobilizat pe oameni, i-am anunţat să vină, să-l dăm jos pe nemernic. Plus că a mai fost un băiat care e consilier. El a stat cu un banner şi a oprit maşinile care treceau pe drumul european. Eu nu m-am băgat, am stat acasă şi am şpriţat".

Băiatul care e consilier are aproape doi metri. E împlinit bine, crapă tricoul pe el. „Şefu', la noi aici au oprit 3-400 de maşini, TIR-uri, de Arad, de Maramureş, de toată ţara. A mai fost şi o expoziţie de tractoare, veniţi din toată ţara. Circa 50-60 de inşi numai de acolo au venit şi au votat. Plus din trafic, au oprit sute de maşini că aici era secţia de votare la stradă şi am avut două bannere pe care scria «votaţi aici». Şi opreau maşinile, unul a pierdut şi buletinu', mi-era milă de el, săracul".

Propagandă şi mobilizare

Oamenii din sat nu-şi amintesc să fi văzut coloane de maşini sau expoziţii de tractoare, dar nici procentul de 184 % nu-i miră prea tare. Coloneştiul a avut mereu prezenţă mare la urne, mai ales când s-a putut vota şi pe listele suplimentare. La referendumul pentru schimbarea Constituţiei, din anul 2003, comuna din Olt a avut prezenţă de 138% şi a câştigat un tractor nou-nouţ oferit de Guvernul României pentru comunele care au înregistrat cel mai mare procent de votanţi.

 Marian Rădulescu, fost viceprimar şi primar al comunei, explică cum merge treaba prin părţile Olteniei: „Dacă există mobilizare, populaţia iese. La noi s-a moştenit ca, înainte de alegeri, consilierii să treacă din poartă în poartă şi să-i someze pe oameni: «Bă, duminică avem alegeri, vrem să rezolvăm, să facem». Aici mereu s-a lucrat şi s-a bătut moneda pe propagandă şi pe mobilizare, pe convingerea oamenilor. Şi oamenii sunt ascultători pentru că aşa trebuie să fie".

"Sincer să fiu, i-am şi mobilizat pe oameni, i-am anunţat să vină, să-l dăm jos pe nemernic. Dar în ziua votului nu m-am băgat. Am stat acasă şi am şpriţat."
Mircea Stan primarul comunei Coloneşti

Extreme

Topul localităţilor cu cea mai mare prezenţă la vot
Costineşti (Constanţa) 233%
Eforie (Constanţa) 191%
Coloneşti (Olt) 184%
Tătuleşti (Olt) 147%
Râca (Argeş) 123 %

Topul comunelor cu cea mai mică prezenţă la vot
Satu Mare (Harghita) 3,09 %
Dăneşti (Harghita) 3,83 %
Madaraş (Harghita) 4,12 %
Tomeşti (Harghita) 4,45 %
Joseni (Harghita) 4,55 %

Weekend la Oporelu

În inventivitatea lor, primarii USL din sudul ţării au agăţat bannere pe deasupra şoselelor intens circulate, pentru a-i atrage la vot pe cei care le-au tranzitat localităţile în ziua referendumului. Pe bannere se putea citi: „Pe 29 iulie votaţi aici", iar o săgeată indica locul secţiei de votare. Şi la Oporelu (Olt) pragul de 100% a fost depăşit. Viceprimarul Popescu Ilie explică: "Au venit oamenii în week-end la Oporelu. Legături cu plaiurile natele! Iată un caz: Doi fraţi, Cimpoi şi Ghica, care acum stau la Sibiu, au fost aici, şi-au scos ceapa, au adunat fasolea, au făcut un grătar, au chefuit şi au venit şi la vot.

Lunea au plecat la Braşov cu un frate al lor, care e bolnav tare!". Şi la Balaci, în judeţul Teleorman a fost bâlci, şi la propriu, şi la figurat. Ilie Calotă, primarul din Balaci - comună cu o prezenţă de 110% - spune: „Am avut câteva sute de voturi pe listele suplimentare. A fost un târg mare aici, cu tiribombe, cu toate alea. Şi de acolo au venit mulţi, buluc, de la tiribombe".

La Tătuleşti, votul a fost obligatoriu: „Primarul a trimis să mă ia de acasă"

Tătuleşti este o altă comună din judeţul Olt care a avut prezenţă mare la urne, 147 %. Pe primarul Lucian Istrate (PSD) nu l-am găsit, întrucât, după rezultatele bune de la referendum, şi-a permis un binemeritat concediu. Ne-a întâmpinat, în schimb, viceprimarul, un tânăr sperios care nici cum îl cheamă nu ştia să spună.

A fugit şi s-a ascuns după fusta unei cucoane din primărie, Voicu Mariana, care ne-a pus aceeaşi placă cu localnicii care au domiciliul în alte oraşe şi au votat pe listele suplimentare. Un angajat din primărie a mai avut una pregătită: „Avem o societate care a dat grâul şi cei care sunt la oraş atunci au putut să-l ia. Au venit să ia grâul şi au şi votat. Şi care a venit, a venit cu nevastă-sa, cu copilul, că nu poate să se lupte cu sacii de unul singur".

Prin sat, am găsit, într-adevăr, pensionari care susţin că locuiesc aici, dar au domiciliul în alte oraşe. O bătrână ne-a arătat buletinul cu domiciliu de Bucureşti. Nu vrea să şi-l schimbe pentru că îi e mai uşor să meargă la doctor, în Capitală. Alţii, proptiţi pe-o margine de şanţ, spun că inclusiv copiii lor i-au vizitat în ziua referendumului şi au votat în Tătuleşti, pe listele suplimentare.

Pentru a obţine o prezenţă cât mai mare la referendum, primarul Lucian Istrate şi oamenii săi s-au ocupat personal ca toţi cei aflaţi pe listele de vot să-şi exprime opţiunea. Au umblat toată ziua cu maşinile şi i-au luat la vot pe cei care nu voiau să mergă. Maria Truţă, ţărancă din Tătuleşti, depune mărturie: „Eu nu am vrut să merg la vot că nu am nici ajutor social, nici nimic.

Şi de ce să mă duc, că oricum politicienii fac tot ce vor ei şi nu se va schimba nimic în bine. Dar primarul s-a uitat pe liste şi, văzând că nu m-am prezentat, a trimis după mine. A zis că ce am de nu merg, sunt supărată pe el? Au venit de două - trei ori, au zis să mă ia cu maşina, şi, spre seară, ca să scap de ei, m-am dus şi am votat. La început am vrut să-i mint, le-am zis că am votat, dar ei ştiau că nu fusesem, că se uitaseră pe hârtii acolo şi văzuseră. Nu m-au lăsat în pace până nu am mers şi am votat".

"Au venit să ia grâul şi au şi votat. Şi care a venit, a venit cu nevastă-sa, cu copilul, că nu poate să se lupte cu sacii de unul singur."
funcţionar din Primăria Tătuleşti

"Eu nu am vrut să merg la vot că oricum nu se va schimba nimic în bine. Dar nu m-au lăsat în pace până nu am mers şi am votat."
Maria Truţă ţărancă din Tătuleşti

Nunţile de la Bărăşti sau „Ia-ţi, Traiane, ziua bună"

În comuna Bărăşti (tot în judeţul Olt), PSD-istul Gealapu Virgil e primar din 1996. Nici cu DNA-ul, nici cu procuratura n-au reuşit adversarii politici să-l dea jos. Nici chiar când o babă din sat l-a târât prin procese, acuzându-l că i-a furat copacii din lotul ei de pădure, nici măcar atunci n-a pierdut Gealapu capital politic. „Dacă eu sunt urât şi negru (n.r. - primarul este rrom), trebuie să le fac la oameni lucruri frumoase", este deviza lui. La ultimele alegeri locale, locuitorii comunei Bărăşti l-au votat cu entuziasm. Prezenţa la acel scrutin a fost de 82%. Acum, la referendum, Bărăştiul a avut o prezenţă de 106%.

„Pe listele suplimentare am avut mulţi. Am avut două nunţi în comună, sâmbătă, şi au rămas invitaţii peste noapte, iar dimineaţa au votat. De la Bucureşti, Suceava, de peste tot au fost la nunţile astea". Gealapu numai pe acte lucrează. Strigă prin primărie după un secretar: „Gogule, ia dă bă situaţia pe sate! Şi dumneavoastră îi număraţi". Au fost aproape 400 de votanţi pe listele suplimentare, la o populaţie de 1.700 de oameni, dintre care 1.354 au drept de vot. „Am avut 84% cu DA. Şi diferenţa a fost NU. Sunt voturile oamenilor. Dacă te implici, oamenii vin la vot. Noi ne-am uitat pe liste după cei care nu au venit, şi seara mai aruncam, aşa, câte o vorbă, când prindeam câte un vecin: «Vezi, bă, anunţă-l şi pe nea cutare să vină, că nu veni!».

Oricum era pentru toată lumea şi DA, şi NU, şi amândouă - să anuleze votul. Deci făceai cum vreai tu". Ca peste tot în Olt, şi la Bărăşti urna mobilă a fost suprasolicitată. „Domnule, nici urmă de fraudă. Am avut cereri şi ne-am dus la oameni acasă. Gogule, adu, mă, alea! Totul e pe documente", a încheiat Gealapu, mai-mai să ne propună să facem recensământul cu el, mai pe seară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite