Primarii, incapabili să cheltuie banii pentru şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de unităţi de învăţământ din mai multe judeţe pentru care au fost alocate fonduri guvernamentale aşteaptă încă lucrările de reparaţii, deşi şcoala bate la uşă Primăriile

Zeci de unităţi de învăţământ din mai multe judeţe pentru care au fost alocate fonduri guvernamentale aşteaptă încă lucrările de reparaţii, deşi şcoala bate la uşă

Primăriile din judeţul Galaţi nu pot absorbi fondurile alocate instituţiilor de învăţământ de către Executiv - 30 milioane de lei, cam tot atât cât au primit în ultimul deceniu la un loc. Nici cele din judeţul Mehedinţi şi nici cele din judeţul Gorj nu pot, sub diverse pretexte, să înceapă repararea şcolilor.Inspectoratele Şcolare Judeţene acuză primarii că tergiversează lucrările de reparaţii şi că astfel zeci de elevi riscă să înceapă şcoala în adevărate şantiere. Primarii se apără, invocând birocraţia.

Printr-o hotărâre de guvern, în luna martie, judeţul Galaţi a primit aproximativ 22 milioane de lei noi, bani destinaţi unor lucrări de anvergură la şcoli generale, licee şi grădiniţe - peste 500 de astfel de instituţii în tot judeţul, cu nevoi diverse. În plus, în lunile mai şi iunie, s-au alocat alte 10 milioane de lei. Potrivit situaţiei centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, sunt însă primării care până la această dată nu au solicitat niciun ban pentru lucrări. Iuliana Tania Bogdan, inspector şcolar general, ne-a declarat că aproape toate comunele se află pe lista de finanţare cu obiective precise.

Doar trei şcoli din 100, reparate

Din banii alocaţi de guvern, 40 la sută din finanţarea pe judeţ, respectiv peste 12 milioane de lei, revine în acest an investiţiilor în şcolile din municipiul Galaţi. Din cele peste 100 de instituţii de învăţământ care au nevoie de investiţii aici, în acest moment se lucrează însă doar la trei. "În iunie, primăria Galaţi nu ne-a solicitat niciun decont.

Doar în iulie a cheltuit 73.000 de lei, din cele 12 milioane lei", ne-a spus inspectorul Iuliana Tania Bogdan. Directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Galaţi, Petrică Cazacu, se apără însă: "Nu poţi să duci un copil de şapte ani în clasa a şaptea. Şi cu investiţiile e la fel. Oricât aş vrea, nu pot face proiectare înaintea studiului de fezabilitate şi abia la urmă pot trece la execuţie.

La Galaţi s-au cerut bani la începutul anului pentru 21 de unităţi şcolare, iar studiile de fezabilitate s-au făcut în perioada aprilie-iunie. Proiecte avem, 17 la această dată, şi am susţinut câteva licitaţii de execuţie. Ne ţine pe loc şi faptul că nu avem proiectanţi, unul singur, Proiect SA, s-a prezentat la licitaţii. În plus, uitaţi, avem licitaţia de proiect la o lucrare pe 2 august, dar nu pot face licitaţia de execuţie mai devreme de 17 august. Aşa spune legea, este un termen pentru contestaţii, deşi nimeni nu contestă nimic niciodată", ne-a spus acesta.

Fonduri neabsorbite şi în Gorj

Peste 12,8 milioane de lei au fost alocate pe 28 martie, prin hotărâre de guvern, şi judeţului Gorj pentru reabilitarea şi modernizarea a 46 de şcoli şi 17 grădiniţe. Autorităţile locale gorjene au reuşit însă ca, până la începutul acestei luni, să cheltuiască doar 5,56% din aceste fonduri.

"De la jumătatea lunii aprilie am început să transmitem adrese către primăriile din judeţ, le-am anunţat despre aceşti bani, ei trebuiau să se intereseze, să demareze procedurile premergătoare cheltuirii acestor bani. Din păcate nu se înghesuie nicio primărie să vină să ceară banii! Banii se dau la primării prin intermediul inspectoratului şcolar. Primăriile trebuiau să-şi deschidă conturi în trezorerie, nu este chiar atât de uşor, probabil au probleme cu birocraţia. Apoi cred că mai au şi probleme cu punerea datelor pe internet, cu programele informatice. Fiecare primărie trebuia să apeleze la serviciile unui specialist", ne-a declarat inspectorul şcolar adjunct Gheorghe Mitescu.

Start ratat şi în Mehedinţi

Nici în judeţul Mehedinţi nu au început lucrările la multe dintre şcolile vizate de reparaţii, cu toate că banii au fost alocaţi de guvern încă din primăvară, respectiv 18.382.000 lei. Inspectorul general de la ISJ Mehedinţi, Antonică Mateescu, ne-a declarat că din luna mai a acestui an instituţia pe care o conduce a trimis adrese către toţi primarii vizaţi prin care i-a informat că le revine obligaţia demarării procedurii de achiziţie de lucrări şi raportării datelor.

"Noi nu avem o evidenţă cu primăriile care nu au demarat execuţia lucrărilor, dar vă pot spune că sunt foarte puţine care au început să solicite bani pentru a plăti executanţii. Este vorba de Butoieşti, Grozeşti, Eşelniţa, Jiana, Obârşia de Câmp sau Orşova. Restul nu ne-au raportat nimic. Este posibil să aibă dificultăţi în organizarea de licitaţii prin sistemul electronic de achiziţii publice, nu ştiu concret. Sper însă să rezolve problemele şcolilor acum când au bani la dispoziţie", ne-a declarat Mateescu. Potrivit ministrului educaţiei, Cristian Adomniţei, nu au fost absorbite fondurile pentru repararea şcolilor nici în judeţele Sibiu şi Teleorman. (Petrica Paţilea, Mihaela Floroiu, Iulian Gogonea)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite