Primarii care ţin elevii în frig pot fi înlocuiţi prin referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sălile de clasă s-au transformat în frigidere. La Bistriţa, elevii nu au mai putut răbda de frig şi protestează pe străzi. În Vaslui, primarii s-au preocupat de confortul lor personal, în

Sălile de clasă s-au transformat în frigidere. La Bistriţa, elevii nu au mai putut răbda de frig şi protestează pe străzi. În Vaslui, primarii s-au preocupat de confortul lor personal, în loc să se îngrijească de încălzirea şcolilor şi a grădiniţelor. şi în Bucureşti, la şcoala 163 şi la Grădiniţa 221, sunt probleme cu încălzirea. Despre aceste situaţii ne-a vorbit secretarul de stat pentru comunităţile locale, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Mircea Nicu Toader.
- La începutul anului şcolar, premierul Călin Popescu Tăriceanu spunea că 1.002 şcoli şi 646 de grădiniţe au probleme cu încălzirea. S-a rezolvat situaţia?
- Cred că premierul se referea la sistemul de încălzire centralizat. Acum nu există şcoală fără sobă. Cu unele excepţii, cred că nu sunt probleme cu încălzirea şcolilor.
- Cum nu sunt probleme, domnule secretar de stat? Este normal ca în judeţul Vaslui banii alocaţi pentru lemnele copiilor să fie tocaţi pe televizoare şi computere de ultimă generaţie de care să se bucure primarii?
- Nu este normal, iar această situaţie se poate rezolva prin descentralizare. Dacă nu vom reuşi să coborâm decizia la nivelul cel mai de jos şi vom crea un palier intermediar, precum este consiliul judeţean, care face ce crede el şi dă cui vrea bani, n-am făcut nimic. Mai bine menţinem sistemul centralizat.
- Se poate lua vreo măsură împotriva primarilor care îi lasă pe copii să dârdâie în clase?
- Primarul are responsabilitatea asigurării serviciilor publice şi trebuie să ia măsuri pentru asigurarea căldurii în şcoli. Primarul este ales de populaţie, iar legea prevede că un primar care nu-şi face treaba poate fi înlocuit. Se face referendum.
Primarul care nu-şi face datoria faţă de cetăţean este responsabil, iar cetăţenii au oportunitatea să-l înlocuiască. Nu e normal să fie lăsaţi copiii în frig, iar comunitatea locală trebuie să ia atitudine.
La Bistriţa e o dispută a primarului cu un anumit mod de gândire privind modul de soluţionare a problemelor cu care se confruntă societatea care asigură serviciile comunale. Primarii care nu s-au preocupat de asigurarea căldurii în şcoli sunt neresponsabili. Noi nu lăsăm aşa problema.
Avem 12 şcoli de ţară cu programe-pilot cu pompe de căldură. Vom experimenta în şcolile noastre un sistem de încălzire modern neconvenţional, bazat pe energia electrică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite