Primarii din Brosteni si Scaieni vor sa scoata broastele, respectiv scaietii de pe stemele localitatilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exista comune in Romania al caror nume suna ciudat si despre provenienta carora nici macar locuitorii lor nu stiu ce sa mai creada. Baicoi, Brosteni, Boldesti-Scaieni, Urlati, Ungheni, Fundulea,

Exista comune in Romania al caror nume suna ciudat si despre provenienta carora nici macar locuitorii lor nu stiu ce sa mai creada. Baicoi, Brosteni, Boldesti-Scaieni, Urlati, Ungheni, Fundulea, Insuratei sau Amara sunt numai cateva dintre acestea. Am intrebat mai multi primari de unde vin denumirile localitatilor lor. Primarul comunei Brosteni, Stelian Chirila, a recunoscut franc: "Nu va pot spune cu certitudine de unde vine numele localitatii". Parerile sunt impartite in ce priveste provenienta denumirii localitatii, ne spune tot primarul: unii sustin ca de la "broaste", insa oamenii mai batrani dezmint aceasta informatie, argumentand ca prin aceste locuri nu au existat niciodata broaste indeajuns de multe pentru a da numele localitatii. Mai valida este ipoteza potrivit careia denumirea orasului sucevean "Brosteni" ar proveni de la "Braniste", adica proprietati cu care erau improprietarite bisericile. In acest caz ar fi vorba de Branistea Voronetului, proprietate oferita Manastirii Voronet de domnitorul Stefan cel Mare. Primarul Stelian Chirila s-a declarat suparat ca, recent, pe stema localitatii au fost imprimate doua broaste si nu stie ce sa faca pentru a le elimina din simbolul orasului. Aceeasi situatie o intalnim si in cazul orasului prahovean Boldesti Scaieni; de cateva luni, din stema orasului face parte si un scaiete. Primarul Ion Dumitru spune ca scaietii nu sunt deloc un element de identificare a orasului si reprezentativ pentru acesta. Oamenii stiu ca orasul s-a nascut prin unirea a doua comune, care aparent nu aveau nimic in comun, in jurul anului 1968. Denumirea "Boldesti" ar veni de la bold, adica deal, deoarece in nord- estul comunei exista un deal tuguiat. Altii prefera sa creada ca numele vine de la Gheorghe Boldescu, un boier care a avut in aceasta zona un conac si o podgorie. "Scaieni" nu ar avea nici o legatura cu scaietii, ci mai degraba cu venirea secuilor in aceste locuri, in jurul anilor 1600. Sosind peste Carpati, o parte s-a oprit la Maneciu, iar cealalta parte s-ar fi stabilit la Scaieni. Si denumirile altor orase ar proveni de la numele unor boieri. "Baicoi" vine de la "Baicoianu", un boier cu care a facut schimb de mosii domnitorul Mihai Viteazu in jurul anului 1600. "Urlati" poarta numele familiei Urlateanu, cunoscuta in zona de acum 400-500 de ani. Alte localitati au denumiri "imprumutate" din mediu, spre exemplu: "Amara" este lacul recunoscut in intreaga lume pentru apa sarata ce contine sulfati, bicarbonati si magneziu si pentru impachetarile cu namol si curele interne cu ape minerale.

Sf. Ioan Botezatorul, inlocuit cu o capra pe stema municipiului Piatra Neamt
Primarul orasului Piatra Neamt, liberalul Gheorghe Stefan, se lupta cu o comisie regionala de heraldica, de la Iasi, care nu accepta ca Sfantul Ioan Botezatorul sa se afle pe stema acestui municipiu. Stema orasului, care includea chipul Sfantului Ioan Botezatorul, patronul spiritual al orasului, a fost aprobata de Consiliul Local, dar nu a fost agreata de comisia regionala de heraldica. Acum, primarul Gheorghe Stefan, zis si Pinalti, se plange ca fara stema nu poate tipari pliante cu care sa promoveze "in exterior" imaginea orasului pe care-l administreaza. Potrivit Rompres, atunci cand Consiliul Local a aprobat o noua stema, fara imaginea sfantului, dar pe care apareau o capra neagra si Turnul lui Stefan cel Mare, s-a schimbat componenta comisiei de heraldica si s-a respins si aceasta varianta.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite