Primăria a plătit primele subvenţii pentru case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primii doi tineri care au solicitat banii acordaţi de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii au primit câte 10.000 de euro. Până acum au fost depuse doar patru dosare prin care se cerea acordarea subvenţiei, iar două dintre acestea au fost soluţionate.

Foarte puţini tineri din Oradea au profitat de legea prin care se acordă sprijin pentru construcţia de locuinţe noi. Doar patru dosare au fot depuse până acum la Primăria Oradea.
 
„Din cele patru dosare pentru subvenţia acordată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii prin intermediul primăriei, două au fost declarate eligibile. Pentru cei doi solicitanţi fiind efectuate plăţile, fiecare dintre ei primind 10.000 de euro”, spune Carmen Cherteş,  purtătorul de cuvând al Primăriei Oradea.

A crescut subvenţia

Spre deosebire de tinerii care au aplicat la această metodă până anul trecut şi primeau la finalul lucrărilor un echivalent de până la 10.000 de euro, cei care îşi vor depune dosarele în acest an vor primi câte 15.000 de euro, în urma modificărilor aduse respectivei prevederi.

Banii urmează a fi viraţi tinerilor la finalul lucrărilor şi vor fi numai buni pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile cu construcţia, mai ales dacă unele familii s-au împrumutat pe la bănci. Cele mai vechi dosare depuse spre soluţionare la Primăria Oradea datează din 2007, iar cele mai recente au venit anul acesta.
 
„Beneficiarii acestei subvenţii nu primesc banii în mână. După ce Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii verifică dosarul lor şi îl aprobă, virează în conturile primăriei sumele aprobate. Urmează apoi procedura de transfer a banilor către constructorul locuinţei”, spune Cristian Beltechi, şef serviciu Locuinţe din cadrul Primăriei Oradea.

Statul sprijină accesul la o locuinţă proprietate personală prin acordarea unei subvenţii de la bugetul de stat de 30 %, echivalentul în lei a 15.000 de euro. În baza Legii 51/2006, municipalitatea a format o comisie care preia cererile de acordare a subvenţiilor, şi apoi, în cel mult 15 zile le transmite Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, care va comunica înapoi numele persoanelor ale căror cereri au fost aprobate.
 
Subvenţia se acordă o singură dată

Pentru solicitanţii a căror cerere a fost aprobată, primarul municipiului Oradea va elibera câte o adeverinţă prin care se certifică faptul că deţinătorii acesteia au dreptul la subvenţia prevăzută de lege pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, precum şi cuantumul subvenţiei, aceasta având valabilitate 90 de zile de la data emiterii. Subvenţia se acordă o singură dată şi în limita bugetului prevăzut de minister pentru acest proiect.

Condiţii

Beneficiarii subvenţiei trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: să nu mai fi construit o altă locuinţă cu credit ipotecar, trebuie să facă  dovada faptului că au dreptul de a construi pe acea parcelă care se află casa, chiar dacă pământul nu se află în proprietatea solicitantului de subvenţie, iar construcţia să se realizeze cu firme specializate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite