Primăria, între executare silită şi negocieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauză că a pierdut un proces cu firma Nervia, municipalitatea trebuie să plătească cheltuieli de judecată şi penalităţi de peste 160.000 de lei. Primăria clujeană a anulat ilegal licitaţia privind concesionarea unui teren pe care ar fi trebuit să se construiască primul mall al oraşului. 

Pe ordinea de zi a şedinţei de mâine, consilierii locali vor discuta proiectul de hotărâre privind plata cheltuielilor de judecată, a cheltuielilor de executare şi a penalităţilor de întârziere către SC Nervia.

Aceasta însemnă că municipalitatea ar trebui să plătească firmei circa 30.000 de lei, cheltuieli de judecată, plus încă 132.000 de lei, penalităţi de întârziere.

Procesul a durat circa doi ani

Banii sunt datoraţi în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive emise în litigiul dintre SC Nervia şi primărie. Astfel, municipalitatea a anulat, în 2006, licitaţia pentru concesionarea a 5 ha de teren, în cartierul Mărăşti, unde urma să se construiască un mall.

Primăria şi-a motivat decizia invocând modificarea legislaţiei. SC Nervia, care a depus cea mai bună ofertă, a intentat acţiune în instanţă primăriei, cerând atribuirea terenului.

După circa doi ani de procese, firma a câştigat litigiul şi dreptul de a obţine terenul, iar pentru fiecare zi de întârziere, începând cu 18 septebrie 2008, s-a stabilit plata unei penalizări de 1.000 de lei.

Aceasta înseamnă că, dacă contractul de concesiune va fi semnat mâine, primăria trebuie să plătescă 132.000 de lei, plus cheltuieli de judecată.

Se poartă negocieri

Viceprimarul László Attila a declarat că primăria a propus investitorului să renunţe la executarea silită, fiind purtate discuţii pentru concesionare. „Am purtat negocieri în acest sens, iar problema încă nu este încheiată. Dar (proiectul–nr) este pe ordinea de zi, deci până marţi trebuie să o rezolvăm”, a declarat acesta.

Administratorul firmei româno-spaniole Nervia Center, Adam Ambrus, a confirmat că săptămâna trecută a purtat discuţii cu reprezentanţi ai  primăriei, însă acestea nu au fost finalizate.

„Executarea s-ar putea sista”

Executorul judecătoresc Romeo-Marius Stolnean, care a început demersurile pentru executarea silită, spune că toţi paşii legali au fost îndepliniţi, primăria fiind somată în mai multe rânduri. „Cei 1.000 de lei pe fiecare zi calendaristică vor intra în bugetul de amenzi, ca daune stabilite pentru neîndeplinirea obligaţiei de a face”, a spus executorul.

Avocatul societăţii Nervia, Mircea Costin, spune că penalităţile de întârziere intră în bugetul statului sub formă de amendă civilă, iar apoi, vor trece în conturile SC Nervia, datorită prejudiciului cauzat de întârzieri.

Cu toate acestea, municipalitatea ar putea scăpa de plata acestor sume. „Din punct de vedere juridic, dacă firma doreşte să renunţe la executarea silită, o poate face”, a încheiat avocatul clujean.

Dacă nu mall, atunci ce ?

Pe terenul de 5 ha era gândit iniţial primul mall din Cluj. Din cauza litigiului proiectul a întârziat şi în oraş au apărut două malluri. În aceste condiţii, oportunitatea unui centru comercial de mari dimensiuni iese din calcul. Municipalitatea preferă construirea pe acel teren a unui centru internaţional de conferinţe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite