Primăria din Iaşi spune "Nu" la "Hai să facem sex!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în faţa primăriei. Vom organiza la Ateneu, în semn de protest, şi "ziua fără cenzură". Pe de altă parte, în războiul dintre primărie şi directorul Benoit Vitse şi-au anunţat intenţia

în faţa primăriei. Vom organiza la Ateneu, în semn de protest, şi "ziua fără cenzură". Pe de altă parte, în războiul dintre primărie şi directorul Benoit Vitse şi-au anunţat intenţia "de a lupta" şi tinerii membri ai organizaţiilor creştine, care nu văd cu ochi buni piesele puse în scenă la Ateneul ieşean.
În conflictul cu primăria, care, se pare, că se va rezolva în stradă, Vitse a mai spus că nu va părăsi postul de director şi a ameninţat că, dacă va fi demis, nu va ceda uşor şi va lupta "până în pânzele albe".

Popularitate născută din scandal
Actualul director al Atelierului este obişnuit cu scandalurile. Deşi a fost atacat de înalţi prelaţi şi de prestigioşi critici de teatru, Benoit Vitse nu s-a îndepărtat de la propriile principii. Piesa "Evangheliştii", scrisă de Alina Mungiu Pippidi şi regizată de acesta, a fost acuzată de Patriarhul Teoctist că aduce "jignire Bisericii Ortodoxe Române". Ioan Robu, Arhiepiscopul Mitropolit Romano-Catolic al Bucureştilor, a considerat textul "o blasfemie la viaţa şi la credinţa noastră". Piesa "Evangheliştii" repovesteşte câteva scene din viaţa lui Iisus, sugerând o relaţie cu Maria Magdalena. Episodul spălării picioarelor sugerează, de pildă, o scenă de sex oral. Apoi, Evangheliile ar fi fost scrise după indicaţiile Apostolului Pavel, care i-a înlăturat prin crimă pe toţi apostolii, la Cina Cea de Taină. Ludmila Patlanjoglu, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) - Secţia Română, a considerat că "piesa se situează la nivelul unui kitsch sfidător, tipic unor vremuri subculturale, chiar anticulturale". (Dan Boicea)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite